top of page

Az AMMOA 2018. Ă©v pĂ©nzĂŒgyi beszĂĄmolĂłja


Az alĂĄbbiakban Dr. Legeza LĂĄszlĂł, A Moldvai Magyar OktatĂĄsĂ©rt AlapĂ­tvĂĄny elnöke, grafikonokkal a kiegĂ©szĂ­tve összefoglalja az alapĂ­tvĂĄny 2018. esztendƑben vĂ©gzett pĂ©nzĂŒgyi tevĂ©kenysĂ©gĂ©t.




A munka szakmai irĂĄnyĂ­tĂĄsĂĄt a RomĂĄniai Magyar PedagĂłgusok SzövetsĂ©ge vĂ©gzi nagy odafigyelĂ©ssel Ă©s hozzĂĄĂ©rtĂ©ssel, ĂŒgyelve arra is, hogy a tanĂĄrok munkĂĄjĂĄt segĂ­tƑ szakfelĂŒgyelet ellenƑrizze, Ă©s hogy a diĂĄkok magyar nyelvƱ tankönyvekbƑl tanulhassanak. Ugyanakkor sajnĂĄlattal kell megĂĄllapĂ­tani, hogy a moldvai helyszĂ­neken dolgozĂłk (tanĂĄrok, hagyomĂĄnyƑrzƑk Ă©s vezetƑik) egy rĂ©sze sajnos nem megfelelƑen mƱködik egyĂŒtt az AMMOA Ă©s a KEMCSE vezetĂ©sĂ©vel, Ă­gy a helyszĂ­ni oktatĂĄsrĂłl (gyermeklĂ©tszĂĄmok, oktatĂĄs hatĂ©konysĂĄgĂĄnak felmĂ©rĂ©se, közvetlen kapcsolattartĂĄs a keresztszĂŒlƑkkel stb.) meglehetƑsen hiĂĄnyosak az informĂĄciĂłink. E miatt az oktatĂĄsi program teljes körƱ szakmai Ă©rtĂ©kelĂ©sĂ©re nem vĂĄllalkozhatunk, de annyit meg kell ĂĄllapĂ­tanunk, hogy az oktatĂłink, hagyomĂĄnyƑrzƑink ĂĄltalĂĄban igen jĂł munkĂĄt vĂ©geznek, sokszor a mĂ©ltĂĄnytalanul rossz körĂŒlmĂ©nyek ellenĂ©re. Hogy ez a gyermekek magyar nyelvi tudĂĄsukban nem mindig Ă©rzĂ©kelhetƑ, annak legtöbbször az oktatĂĄsunkon kĂ­vĂŒli körĂŒlmĂ©nyek az okai. Mindezek mellett hĂĄlĂĄs köszönettel tartozunk tanĂĄrainknak, hagyomĂĄnyƑrzƑinknek!

A keresztszĂŒlƑi lĂ©tszĂĄmot illetƑen sajnos tovĂĄbb folytatĂłdik az a tendencia, hogy a keresztszĂŒlƑk egy rĂ©sze közvetlenĂŒl (tehĂĄt ellenƑrizetlenĂŒl), Ă©s nem az oktatĂĄsi programunkon keresztĂŒl tĂĄmogatja a keresztgyermeke tanĂ­ttatĂĄsĂĄt, Ă­gy a nyilvĂĄntartott keresztszĂŒlƑi lĂ©tszĂĄm tovĂĄbbra is csökken. LĂĄtva a problĂ©mĂĄt, 2018 elejĂ©n összehĂ­vtuk a falugazdĂĄkat, hogy egyĂŒtt tegyĂŒnk valamit a keresztszĂŒlƑk megtartĂĄsa Ă©rdekĂ©ben, de prĂłbĂĄlkozĂĄsunk nem jĂĄrt eredmĂ©nnyel. 2018-ban mindössze 259 keresztszĂŒlƑ tĂĄmogatta a moldvai oktatĂĄsi programunkat, nekik ezĂșton is köszönjĂŒk a segĂ­tsĂ©gĂŒket! Íme a keresztszĂŒlƑi lĂ©tszĂĄm alakulĂĄsa a program kezdetĂ©tƑl:



Låssuk az alapítvåny 2018. évi bevételeit:



A keresztszĂŒlƑi tĂĄmogatĂĄsokat nĂ©zve bĂĄr az elƑzƑ Ă©vhez kĂ©pest a keresztszĂŒlƑk lĂ©tszĂĄma 38-cal csökkent, az ĂĄltaluk befizetett adomĂĄnyok lĂĄtszĂłlag nem vĂĄltoztak. ValĂłjĂĄban ezt a lĂĄtszatot az okozza, hogy 2018-ban egy Ășj tĂĄmogatĂł magĂĄnszemĂ©ly kerek 1 milliĂł Ft adomĂĄnyozott. A többi bevĂ©teli forrĂĄs sem vĂĄltozott lĂ©nyegesen, kivĂ©ve a pĂĄlyĂĄzatokat. A 2018. Ă©vi pĂĄlyĂĄzatok kiĂ­rĂĄsĂĄban sajnos olyan vĂĄltozĂĄsok következtek be, melyek a korĂĄbbi esĂ©lyeinket lerontottĂĄk (pl. pĂĄlyĂĄzati cĂ©lok összevonĂĄsa, a pĂĄlyĂĄzĂłk körĂ©nek bƑvĂ­tĂ©se hatĂĄrontĂșli pĂĄlyĂĄzĂłkkal stb.). Ide tartozik, hogy az elmĂșlt Ă©vben a tanĂĄrok közremƱködĂ©sĂ©vel bĂĄr összeĂĄllĂ­tottunk egy pĂĄlyĂĄzatot a Nemzetpolitikai ÁllamtitkĂĄrsĂĄg felĂ© hĂĄztartĂĄsi gĂ©pekre (1.501.189 Ft), informatikai eszközökre (4.599.933 Ft), irodaszerekre (14.665.203 Ft) Ă©s oktatĂĄst segĂ­tƑ jĂĄtĂ©kokra (500.938 Ft), de sajnos nem kaptunk semmilyen tĂĄmogatĂĄst.


NĂ©zzĂŒk az elmĂșlt Ă©v kiadĂĄsait:


A kiadĂĄsok terĂ©n megkötöttsĂ©gekkel kell szembenĂ©znĂŒnk. A moldvai oktatĂĄst szervezƑ, irĂĄnyĂ­tĂł Ă©s ellenƑrzƑ RomĂĄniai Magyar PedagĂłgusok SzövetsĂ©gĂ©vel szerzƑdĂ©ses kötelezettsĂ©gĂŒnk az oktatĂĄs rendszeres, havi tĂĄmogatĂĄsa. Ezt akkor is teljesĂ­tenĂŒnk kell, ha az Ă©v bizonyos hĂłnapjaiban nem jön össze ennek fedezete a keresztszĂŒlƑktƑl, de szerencsĂ©re Ă©ves ĂĄtlagban nem sok deficit keletkezik, ezt a tartalĂ©kainkbĂłl egyelƑre tudjuk fedezni. MĂĄsik kötöttsĂ©g az irodavezetƑi, a könyvelĂ©si, valamint az egyĂ©b bĂ©rjellegƱ kifizetĂ©sek, azok jĂĄrulĂ©kaival egyĂŒtt. Itt kell megjegyezni, hogy az AMMOA egyetlen fƑállĂĄsĂș dolgozĂłja munkaideje nagy rĂ©szĂ©ben a KEMCSE munkĂĄjĂĄt is vĂ©gzi, ami termĂ©szetes, hiszen a kĂ©t szervezet tevĂ©kenysĂ©ge közös. Harmadik kötöttsĂ©get jelentik a kĂŒlönfĂ©le mƱködtetĂ©si rĂĄfordĂ­tĂĄsok (pl. bĂ©rleti dĂ­jak, karbantartĂĄsi költsĂ©gek, utazĂĄsi költsĂ©gek, posta Ă©s telefonköltsĂ©g, kiadvĂĄnyok költsĂ©gei, internet szolgĂĄltatĂĄs stb.).


Dr. Legeza Låszló, AMMOA elnök

bottom of page