top of page

Meghívó a szeptemberi klubra

Szeretettel hívjuk és várjuk a kedves keresztszülőket, támogatóinkat és barátainkat a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület következő klubdélutánjára


Időpontja: 2023. szeptember 9. du. 14-16 óra

Helyszín: Hegyvidéki Kulturális Szalon I. emeleti terme;

Cím: Budapest, XII. Törpe u. 2.


Megközelítés: 59-es villamossal a Széll Kálmán tér felől a Kiss János altábornagy u-i megállónál (XII. kerületi Önkormányzat) kell leszállni, a szembeni kis utcában, kevés gyaloglás után egy új épületben található;


Program:


Elnökünk, Jolanda Willemse beszámolója a nyári táborokról. Meghívott előadóink ezúttal Havay Viktória népdalénekes-etnográfus és régi kedves ismerősünk, Csoma Gergely, szobrász, fotóművész, néprajzkutató lesznek.


Havay Viktória népdalénekes, etnográfus, a Népművészet Ifjú Mestere. A Horsa Banda és a ’Havay Viktória és a Cápok’ formációk énekese, több más zenei projektek mellett. Korábban a Tallabille, a Csürrentő és Fiastyúk Énekegyüttesben énekelt, akikkel számos lemezt jelentettek meg. Legfőbb célja az autentikus magyar népdal és népzene megismertetése és megszerettetése mind a hazai, mind a külföldi közönséggel egyaránt, valamint a népdal funkcióban élésének hiteles közvetítése minden korosztály számára. Legjelentősebb énekes mesterei: Fábián Éva, Hideg Anna (Ördögösfüzes), Tankó Eszter (Gyimesfelsőlok) és Bálint Erzsébet (Klézse). Első szólólemeze 2019-ben jelent meg ’Felültem a széles világ lovára’ címmel.


Csoma Gergely 1975 és 1977 között a varsói Képzőművészeti Akadémián tanult, majd 1982-ig a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. Az 1980-as években kisplasztikákat készített, de megismerkedett a faszobrászattal is. Időközben figyelt fel a moldvai csángómagyarok életére, és – kezdetben illegális – kutatóútjai során (1977-től) számos dokumentumfilmben és könyvben dolgozta fel szokásaikat. Fényképeiből több kiállítás készült. Mesterének Domokos Pál Pétert tekintette, akivel személyes kapcsolatban is volt.



Előadásukban a moldvai gyűjtéseikkel kapcsolatos élményeiket, tapasztalataikat — mindezeket Viktória gyönyörű hangján előadott moldvai énekekkel fűszerezve — hallhatjuk.


A rendezvény alatt vásárolhatók erdélyi és moldvai tárgyú könyvek, CD-k.


Mindenkit szeretettel várunk!


Jolanda Willemse, elnök

László Ildikó, programfelelős


bottom of page