top of page

Meghívó a XXV. Csángó Bálra

Tisztelettel meghívjuk Önt 2022. április 23-án (szombaton) este 19.00 órára, a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Válaszút Népművészeti Egyesület által Budapesten, a BOK Sportcsarnok A épületében (cím: 1146 Budapest, Dózsa György út 1.) megrendezésre kerülő XXV. Csángó Bálra, melynek fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke. Az idei Csángó Bál megnyitó beszédét Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke tartja, köszöntőbeszédet mond Németh Zsolt, a Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány alapítója.

Negyed évszázaddal ezelőtt az első budapesti Csángó Bál szervezői azért fogtak össze, hogy ráirányítsák a Kárpát-medencei és a nemzetközi közvélemény figyelmét egy veszélyeztetett, törékeny és kiszolgáltatott népcsoportra, a moldvai, gyimesi és a hétfalusi csángókra és az általuk hordozott különleges értékekre. Célunk az volt, hogy segítsük a csángó közösségek fennmaradását.


2022 tavaszán kinyilvánítjuk szolidaritásunkat azok iránt, akik napjainkban a leginkább

kiszolgáltatottá váltak szűkebb hazánkban, Közép-Európában. Így a XXV. Csángó Bál teljes bevételét felajánljuk az orosz agressziót elszenvedő, szomszédos Ukrajnában élő és az onnan elmenekült embertársainknak. Tesszük ezt azért, mert Dél-Afrika nemrégiben elhunyt érsekével, a béke Nobel-díjas Desmond Tutuval együtt mi is meg vagyunk győződve arról, hogy „Testvérnek teremtettünk.


Mindnyájan az emberiség nagy családjának tagjai vagyunk, és nem élhetünk egymás nélkül. Nem kizárólagosságra (...) születtünk: kölcsönösen függünk egymástól. Ha megszegjük ezt az alapvető törvényt, a saját létezésünket veszélyeztetjük.”


A színpadi műsorban közreműködnek hagyományőrző táncosok, zenészek és énekesek Pusztinából, Klézséről, Somoskáról, Forrófalváról, Külső-Rekecsinyből, Gyimesből, Petrás Mária, Nyisztor Ilona, Antal Tibor, Benke Róbert, Hodorog András, Legedi László István. Vendégeink lesznek csángó muzsikát játszó magyarországi kiváló zenekarok közül a Somos Együttes, a Zurgó Együttes, a Szigony Zenekar, a Tázló Zenekar, a Berka Együttes, valamint az Alföld Néptáncegyüttes, a Lippentő Táncegyüttes, a Válaszút Táncegyüttes.


A színpadi műsort megelőzően tartjuk a Kőketánc Gyermektáncházat 16.30-18.15 között, amely az előző években hatalmas sikernek örvendett a kisgyermekes családok körében. 17.30-18.45 között gasztronómiai bemutató lesz a BOK Sportcsarnok Szoborpark felőli bejárata előtt, ahol a közönség megismerheti, hogyan készül a csángó puliszka. Kiállításunkon Petrás Mária keramikus alkotásait tekinthetik meg. A színpadi műsort több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és más programok követik.


A rendezvény részletes programjáról és egyéb részletekről a www.csango.hu oldalon tájékozódhat.

bottom of page