top of page

Nyári táborok Csángóföldön


Idén is, mint minden évben, egyesületünk támogatta néhány moldvai magyar iskola nyári táborát, mert tudjuk, hogy mekkora élmény a gyerekeknek az a változatosság, játék és sok mozgás, amire ilyenkor lehetőségük nyílik. Sajnos a pandémia óta nincs lehetőségünk magyarországi táborokat szervezni, s pénzügyi keretünk is egyre karcsúbb, de ezért igyekszünk lehetőségeinkhez képest a moldvai magyar iskolák szünidei programjainak változatosságához hozzájárulni.


Diószéni ovi-suli nyár strandolással


Diószénben a nyári tábort július 24. és agusztus 4. között szerveztük meg a gyermekek számára. Mivel nem közvetlen a tanév vége után tartottuk, hanem a nyári szünet közepén, így a diákok nagy örömmel szakadtak ki az otthoni környezetükből, és jöttek a szép, új Magyar Házhoz. A két hét során szerveztünk vetélkedőket, szabadtéri és beltéri játékokat, kirándulásokat, kézműves foglalkozásokat.


A két hét tábor fénypontja a strandolás volt. A gyermekeket felosztottuk két csoportba életkor szerint (ovódások + 1-4. osztályosok, illetve 5-8. osztályosok) és külön vittük őket a Complex Regens strandjára. Elsőként 12 nagydiákot vittünk, akik közül csupán egy járt már élete során ilyen helyen. Mivel az indulást megelőző napon vihar volt, így a strand érkezésünkkor nem volt még nyitva, de ennek ellenére beengedtek bennünket. Az összes gyermek segített a strand személyzetének a medence és a terület takarításában, csak hogy hamarabb mehessenek a vízbe. Mivel kevés gyermek tudott úszni, így még úszni is tanítottuk őket. A kisebb gyermekekkel július 28-án voltunk ugyanezen a strandon, ámulva nézték mivel ők még a falujukból sem nagyon jártak ki életük során. Annyira szerették a vizet, hogy ebédelni és fagyizni is a vízben szerettek volna. Közülük nem tudott úszni egy gyermek sem, viszont így is nagy volt az öröm a számukra.


Köszönjük szépen, hogy a KEMCSE jóvoltából megvalósíthattuk ezeket a csodás strandos napokat, és ezzel felejthetetlen élményt biztosítottak a gyermekek számára.


Bogi, Dávid és Eszter dioszéni tanárok


Gajdáriak az aknavásári sóbányában


2023. augusztus 23-án, reggel 8:00 után pár perccel gyülekezni kezdtek a gajdári gyerekek a templom előtt. Nagy volt a lelkesedés, mert kirándulni indult a csapat az aknavásári sóbányába. Felkészültünk a látogatására, vittünk magunkkal football- labdát, asztaliteniszhez labdát és ütőket, vizet és meleg öltözetet. A bányába leérkezve mindenre volt szükség, csak a meleg ruhára nem. Együtt körbejártuk a bánya területét, megnéztük a templomnak kialakított helyiséget, a bányamúzeumot, majd mindenki választott magának elfoglaltságot.

Fociztak, hintáztak, gokarttal mentek, a kisebbek a felfújható urgálóvárat ostromolták fáradhatatlanul.

A csoport tagjai közt volt egy régi kedves diákunk, Crăciun Simona Gabriela aki a 2021-2022 iskolai évben végezte el a VIII. osztályt, jelenleg Csíkszeredában tanul, sokat segített ezen a napon a gyerekek felügyelésében.

A kirándulás anyagi részét az Moldvai Csángómagyarok Szövetsége és a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület fizette. Köszönet mindkét támogatónak, Isten fizesse!


Szabó Vilma és Szabó Zoltán, tanárok


"Nyári suli" tábor Lészpeden

Szeretnénk köszönetünket és hálánkat kifejezni a magunk és a gyerekek nevében is a szívből jövő adományokért. Idén nyáron is sikeresen lezajlott Lészpeden a „Nyári Suli” nevű tábor, amely egyik fő koncepciója a népi hagyományok és motívumok voltak. Ezt a témát nagy előszeretettel jártuk körbe, a két hét alatt különböző kézműves tevékenységek, mozgásos és nyelvi játékok által. Ez idő alatt nagy segítség volt az Önöktől kapott támogatás, amely által színesebbé tudtuk tenni a programot és jobban összerázódott a csapatunk.


A gyerekeknek lehetőségük volt megismerkedni a pólófestéssel, és nagy örömükre elkészíthettük a rég vágyott logónkat. Így az egész csapatnak lett egyenpólója, amit azóta büszkén viselnek a gyerekek nemcsak a faluban, hanem más eseményeken is.

Még egyszer Isten fizesse a nagylelkű segítséget, hogy ezúton is megörvendeztették a gyermekeinket, hisz minden pozitív lépés, jószándékú gesztus, amit Önöktől kapunk a gyerekek mindennapjait teszi szebbé és a munkánkat segíti.

Lela Genoveva hagyományőrző, Gergely Krisztina magyartanító és a lészpedi gyerekek


Tábori élmények újfaluban

Idén nyáron a táborban 22-25 gyerek vett részt. Rengeteg csodás élményt gyűjtöttünk együtt, sokat nevettünk és szórakoztunk. A KEMCSE segítségével idén pólókat festettünk, ami hatalmas élmény volt a gyerekek számára. Örök emlék marad ez számukra, és a gyerekek mindig boldogan viselni fogják a sajátkézzel festett pólókat. Ez volt talán a fénypontja idén a táborunknak, de ezen kívül sokat kézműveskedtünk, akadálypályákat teljesítettünk és sokféle játékot játszottunk, sokat voltunk a szabadban, majd az esősnapokon süteményt sütöttünk, és még fagyit is készítettünk. Csodálatos élményekkel gazdagodtak a gyerekek és én is.


Úgy gondolom, sikerült életre szóló élményt szerezni ezzel a gyerekeknek. Hálásan köszönjük a KEMCSE-nek a támogatást és a pénzadományt.


Az újfalusigyerekek és jómagam, nevében:


Kovács Evelin, tanárnő




bottom of page