top of page

„Pávások” lemezbemutatója a Fonóban

FrissĂ­tve: 2019. jĂșn. 21.

KĂ©t csĂĄngĂłmagyar „PĂĄvĂĄs”, tanĂĄr Ă©s tanĂ­tvĂĄny, Vaszi Levente Ă©s VrencsĂĄn Anita nagy sikerrel mutatta be elsƑ, közös, autentikus gyimesi muzsikĂĄt megszĂłlaltatĂł lemezĂ©t a nagyszĂĄmĂș közönsĂ©g elƑtt mĂĄjus 24-Ă©n, Budapesten a FonĂł Budai ZenehĂĄzban.

Azt hiszem, nem kell bemutatnom a kĂ©t kosteleki szĂŒletĂ©sƱ zenĂ©szt, hiszen sokan lĂĄthattuk Ƒket Ă©s szurkolhattunk Ă©rtĂŒk a „FölszĂĄllott a pĂĄva” televĂ­ziĂłs nĂ©pzenei Ă©s nĂ©ptĂĄnc vetĂ©lkedƑjĂ©n, aminek Vaszi Levente 2014-ben közönsĂ©gdĂ­jas Ă©nekese lett, VrencsĂĄn Anita pedig 2015-ben a vetĂ©lkedƑ döntƑs szĂłlistĂĄja volt, ahogy SebestyĂ©n MĂĄrta nevezte Ƒt „Kostelek kicsi pacsirtĂĄja”-kĂ©nt.


A lemezbemutatĂłn hallottak ennek bizonyĂ­tĂ©kĂĄul szolgĂĄltak. A koncertet ifj. Berecz AndrĂĄs, ismert nĂ©ptĂĄncos barĂĄti köszöntĂ©se nyitotta meg, a zenei blokkok között Levente kedves, vicces, igazi csĂĄngĂł anekdotĂĄkat mesĂ©lt, amiket a közönsĂ©g hangos tetszĂ©snyilvĂĄnĂ­tĂĄsa kĂ­sĂ©rt. Az Ă©nekeseket kĂ©t gyimesi hegedƱs Ă©s egy ĂŒtƑgardonos zenĂ©sz kĂ­sĂ©rte. Az Ă©nekszĂĄmok között katonadalos csokor (Vaszi Levente), lakodalmas csokor (VrencsĂĄn Anita), Ă©s tipikus gyimesi zenei betĂ©teket is megszĂłlaltattak a hangszeresek, ilyen volt a gyimesi „hĂ©jsza” vagy a lassĂș-sebes magyaros. A zĂĄrĂł kosteleki zenei csokor elƑadĂĄsĂĄhoz TĂ­mĂĄr Erika, szintĂ©n kosteleki diĂĄklĂĄny, csatlakozott.


ÓriĂĄsi szervezƑ munka Ă©s sok-sok segĂ­tsĂ©g kellett ennek a FonĂł ĂĄltal kiadott lemeznek az elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©hez Ă©s a koncert lĂ©trejöttĂ©hez, amit az elƑadĂłk a tĂĄmogatĂłk nĂ©v szerinti felsorolĂĄsĂĄval Ă©s a szĂ­npadon ajĂĄndĂ©k-lemez ĂĄtadĂĄsĂĄval köszöntek meg.


Nagy elismerĂ©s illeti a zenĂ©szeket Ă©s kĂŒlönösen a kĂ©t Ă©nekest, akik mindennapi feladataik teljesĂ­tĂ©se mellett hoztĂĄk lĂ©tre a lemezt. Hiszen Vaszi Levente, mint a RomĂĄniai Magyar PedagĂłgusok SzövetsĂ©gĂ©nek alkalmazottja, a CsĂĄngĂł Magyar OktatĂĄsi Program tanĂĄra Kosteleken, VrencsĂĄn Anita pedig, aki szintĂ©n ennek az oktatĂĄsi programnak Ă©s a KeresztszĂŒlƑ mozgalomnak egyik tĂĄmogatottja, jelenleg a CsĂ­kszeredai TovĂĄbbtanulĂłk KözössĂ©gĂ©nek tagja, Ă©s a Nagy IstvĂĄn MƱvĂ©szeti KözĂ©piskola tanulĂłja. BĂ­zunk benne, hogy az Ă©rettsĂ©gi megszerzĂ©se utĂĄn majd a Balassi IntĂ©zetnĂ©l Ă©s azt követƑen valamelyik magyarorszĂĄgi egyetemen fogja folytatni felsƑfokĂș tanulmĂĄnyait.

IdĂ©n ƑsztƑl a bĂĄtyja VrencsĂĄn DĂĄvid, aki maga is rĂ©szt vett a lemez elkĂ©szĂ­tĂ©sĂ©ben, mint hegedƱs, de iskolai elfoglaltsĂĄga miatt nem vehetett rĂ©szt a lemezbemutatĂł koncerten, csatlakozni fog a MagyarorszĂĄgon tovĂĄbbtanulĂł csĂĄngĂł diĂĄkok csapatĂĄhoz. RĂłluk a következƑ rövid Ă­rĂĄsban szĂĄmolok be.


Toroczkay Katalin,


KEMCSE alelnök, a TovĂĄbbtanulĂłkat TĂĄmogatĂł Csoport vezetƑje, gajdĂĄri falugazda

bottom of page