top of page

RÉBAY LAJOS FALUGAZDA MOLDVAI BESZÁMOLÓJA



Könyvtárat alapítottunk Újfaluban. Egy debreceni keresztszülő és barátai (összesen 10 fő), valamint egy budapesti adományozó jóvoltából kb. 1000 könyvet vittem Újfaluba. Ezzel az ajándékozók szándéka szerint a falu részére egy könyvtárat, hoztunk létre, mert ott ilyen nincs. A könyvek között magyar szépirodalom, természettudományos ismertetők, útleírások, lexikonok, szótárak, mesekönyvek vannak. Kovács Evelin tanárnő vállalta, hogy a könyveket rendezi, és rendszeresen kölcsönözi is mindenki számára. A szomszédos Szitás és Szőlőhegy családjai is használhatják. Jó lenne,ha a könyvtárat rendezés után a KEMCSE képviselői ünnepélyesen átadnák a falu polgármesterének.


Újfalui, szitási falugazdaként három tanító nénivel találkoztam (a harmadik a szőlőhegyi volt). Mindannyian az újfalui iskolában laknak, amit az MCSMSZ bérel. Kovács Evelin Újfaluban, Cimbalmos Kozma Anita Szitáson, Dobai Kinga Andrea Szőlőhegyen tanít. Utóbbi faluban nincs falugazda.


Újfaluban 24, Szitáson 26 gyermek jár magyar oktatásra, iskolán kívüli órákra. Kisebbik részük tud folyamatosan magyarul beszélni, de egymás között csak románul vannak.


Újfaluban két, egy-egy hetes nyári tábor volt júliusban, 4…8, illetve 25…29. között. Programjaik: biciklitúra a falu környékén, játék, bográcsozás az iskolában. 6-án sertéstokány készült szabad tűzön. A pityókát, uborkát, paradicsomot, paprikát a gyerekek készítették elő, tizenketten voltak, lányok-fiúk. Szerencsések voltunk, mert a vihar csak a kész ebéd elfogyasztásához kergetett be minket a házba. Evelin tanárnő (23 éves főiskolai tanár) nagyon ügyes volt minden tekintetben (szakács, nevelő, tanító). A Piroska szörpöt, az édességet, a mogyorókrémet, a falugazda szolgáltatta az ebédhez. Az étkezési ima magyar, hangos és hibátlan volt.


Probléma, hogy a tanterem ablaka nem nyitható, mert a külső szárnyak plexit lemezzel vannak lezárva a hőszigetelés érdekében. Helyette 3 belső üvegezett szárnyat kellene feltenni. MCSMSZ ígérte, de nem teszi. A könyvek elhelyezéséhez a raktárban polcrendszer szükséges. Több keresztszülőre lenne szükség (ahogy Szitáson és Szőlőhegyen is.) A tanárnő szeptemberben megküldi a gyerekek listáját, akiknek keresztszülőt javasol, valamint az ablak költségét, és a szükséges polc méretét, költségét, hátha tud valaki segíteni.


Szitáson az oktatás a művelődési házban folyik. A nyári tábort is ott tartották

A KEMCSE nyári táboroztatási támogatásáról csak annyit tudtak, hogy írásban kellett megadni MCSMSZ-nek, hogy mekkora költséget igényelnek, és hogy mire fordítanák.


Szőlőhegyen feltétlen szükség van falugazdára. Támogatást kellene adni a tanárnőnek gépkocsi vásárláshoz, ugyanis Székelyudvarhelyről négyszeri autóbusz átszállással éri el az iskolát.


Összeállította: Rébay Lajos


bottom of page