top of page

Somoskai, pokolpataki gyerekekkel a Gyimesekben

Frissítve: 2021. aug. 29.

Benke Paulina somoskai hagyományőrző levélben számolt be a somoskai és pokolpataki gyermek számára szervezett kirándulásról. Nagy öröm volt, hogy két esztendő után újra kirándulni mehettünk- írta. 53-személyes busszal utaztunk a Gyimesekbe. Azért választottuk ezt az úti célt, mert nincs messze tőlünk, és nagyon sok szép látnivaló van arrafelé.


Először a bob-pályára mentünk, mert az volt legizgalmasabb a gyermekek számára. Négy órai öröm, sikítás, bobozás után nehezen tudtuk csak útra indítani a csapatot. Visszafelé betértünk az Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Líceumba, megjártuk az 1000 éves határ mellett álló gyimesbükki Kontumáci kápolnát, ahol nagyon sok érdekes tudnivalóval gazdagodtunk. Ezután a Kománfalvi Néprajzi Múzeumba látogattunk el, ahol a kiállított gyimesi tárgyak között sok mindent felismertek a gyermekek, amiket mi még most is használunk.




Megtekintettük a Tázló völgyében fekvő Teszkány faluban a Rosetti Tescanu házat, ahol a nagy román zeneszerző, Gheorghe Enescu befejezte egyetlen operáját, az Ödipuszt. Egy ilyen világhírű zeneszerzőről tudniuk kell a gyermekeknek. Nagyon szép napot töltöttünk együtt. Köszönjük szépen a pokolpataki falugazdánknak, Valkárné Káil Mónikának és a Keresztszülők Egyesületének a segítséget, mert nélkülük ez a kirándulás nem jöhetett volna létre.




bottom of page