top of page

Találkozásaink csángómagyar „diákcsalád”-unkkal

Akinek nagy családja van, az biztosan tudja, milyen nehéz olyan programot szervezni, amin minden családtag részt tud venni. Így van ez a mi Magyarországon tanuló csángómagyar diák-családunkkal is. De május 9-én végre sikerült egy estét együtt töltenünk.


A Márkus vendéglőben egy asztal körül ültünk egy finom vacsora mellett, úgy hogy a jelenleg Budapesten tanuló moldvai diákok mindegyike ott volt.

Két előkészítős diákunk, Köne Emma és Gyúr Claudia éppen az írásbeli érettségi vizsgák között, -után volt, de pár órára elszakadtak a tanulnivalótól, hogy találkozzanak a többiekkel. Mindegyiküknek sok az elfoglaltsága, zárthelyik, leadandók, gyakorlatok és mellette még a pénzkeresetre, diákmunkára is időt kell szakítsanak.

Istók Cintia elmesélte, hogy túl van az első gyakorlati vizsgáján. A Károlyi Gáspár Egyetemen óvodapedagógusnak készül és sikeres bemutató foglalkozást tartott diáktársai és tanárai előtt óvodás csoportjának. Nagyon izgult, de nagyon szereti a gyerekeket, azok is őt és boldog, hogy ezt a pályát választotta. Ő, ha elvégzi az egyetemet, valószínűleg visszatér Moldvába és ott fogja hasznosítani tudását, de ehhez még sok tanulás és sok sikeres vizsga kell.


Petrás Róbert már a második évet végzi az ELTE Földrajz szakán, rengeteg zárthelyi és sok vizsga mellett egy Call Centerben dolgozik, és ha ideje engedi, kedvenc focicsapatának a Sepsinek szurkol távolról vagy a focimeccs helyszínén.

Solomon Annamária a Corvinuson első évét végzi és elmondása szerint nem okoznak nehézséget számára az egyetemi elvárások, jól teljesít és a tanulás mellett a hétvégéken egy szentendrei vendéglőben dolgozik. Annamária magával hozta testvéreit is, húgát és öccsét, ők is Budapesten tanulnak.


Kaszap Johanna, mint a Károlyi Gáspár Református Egyetem első éves pszichológia szakos hallgatója, nemrég adta le párkapcsolati szokásokról készített munkáját, amihez felhasználta a világháló adta lehetőségeket a kérdőív anonim kitöltésénél. Az egyetem mellett Johanna továbbra is látogatja az Óbudai Népzenei Iskolát, ahol éneket tanul. Az éneklés mellett van még egy hobbija, a sütés. Ha van rá alkalom, csodálatos tortákkal lepi meg születésnapot ünneplő barátait.


Nagy öröm volt elnökünknek, Willemse Jolandának, és nekem ez az este, látni, hallani és megölelni a mi csángó diákjainkat, akik minden téren remekül megállják a helyüket .


Ez az együttlét volt a zárása a vizsgaidőszak előtti első féléves programjainknak, amiben volt múzeumlátogatás, az Országos Széchenyi Könyvtár A Corvina könyvtár budai műhelye című kiállítását láttuk, ahol Mátyás király könyvtárának csodás darabjaiban gyönyörködtünk, aztán találkoztunk a csángó bál alkalmával, és közös Keresztúton vettünk részt a Budapest-Pestszentlőrinci Mária Szeplőtelen Szíve templomban. A vizsga időszakot követően még szeretnénk egy szentendrei kirándulással a nyári szünet előtt átmeneti búcsút venni diákcsaládunk tagjaitól.


Toroczkay Katalin,

KEMCSE alelnök, a Továbbtanulókat Támogató Csoport vezetője

Comments


bottom of page