top of page

Újabb moldvai csángó mesegyűjtemény!

A kulturális élet folytatódik a pandémia idején is. Kóka Rozália újabb kötetét ajánljuk a Keresztszülők figyelmébe. Egyelőre a világjárvány megakadályozza a személyes találkozást a klubdélutánjainkon, de addig is olvasgathatjuk ezeket a szép meséket, és hallgathatjuk a vallomást a műveiről ebben a videóban.

Kóka Rozika a 2009-es nagysikerű klubdélutánunk egyik vendége volt, és reméljük, újra ellátogat majd hozzánk! Várjuk a találkozást!


KEMCSE Elnöksége

Kóka Rozália : Aranytojás (Moldvai csángó népmesék)


Kóka Rozália legújabb gyűjteményes kötete igazi csemege a népmeserajongók számára. A nagy sikerű bukovinai székely (Katyika meg Matyika, 2017) és a gyimesi csángó népmesék (Szent László Gyimesben, 2018) után most a legősibb magyar nyelvet beszélő moldvai csángók történeteit olvashatjuk.


A kötet különlegessége, hogy mind a harminc meséhez 1-1 csodálatos festményt alkotott az illusztrátor, Sinkó Veronika. A szövegek könnyebb érthetősége kedvéért a szerző egy kicsit megszelídítette az idős mesemondók tájszólását. A kötet végére egy kis szótárt is szerkesztett, hogy az ismeretlen szavak megfejthetőek legyenek.


Állatmeséket, varázs- és tündérmeséket, mondákat, legendameséket, novellameséket, trufákat (tréfás meséket) egyaránt találunk a kötetben. Megtudhatjuk például, hogyan lett a Hajnalcsillag, miért nincs farka a medvének, ki az a kicsi kígyókirályfi, s végül az is kiderül, mi mindent rejt az Aranytojás!


Kisebb és nagyobb gyermekek számára egyaránt szívet melengető lehet a mesék eme ősi világa és a varázslatos képek.Comentarios


bottom of page