top of page

Beszámoló a karácsonyi ünnepségünkről

Az idén december 13-án, pénteken, Luca napján tartottuk meg karácsonyi összejövetelünket. A szokásostól eltérő időpont ellenére zsúfolásig megtelt a Hegyvidéki Kulturális Szalon nagyterme, a későn érkezőknek már csak állóhely jutott.



A változtatatást az indokolta, hogy a csíkszeredai Csángó Továbbtanulók Közösségének diákjai csak ekkor tudtak eljönni hozzánk. Ferencz Gabriella, a vezető tanár elmondta, hogy öt évvel ezelőtt merült föl bennük a gondolat, hogy a kapott rengeteg támogatást valahogyan meg kellene köszönniük. Ezért alakult meg kórusuk, és azóta az adventi időszakban templomokban koncerteket adnak. Az idén a magyarországi keresztszülőket választották, hogy hálájuk kifejezéseként év végi összejövetelükön előadják a szép karácsonyi énekekből összeállított műsorukat. A gyönyörű viseletben bemutatott, több mint fél órás műsort a közösség diákjai furulyával kísérték. A keresztszülők nagy lelkesedéssel fogadták műsort. Ezt követően a KEMCSE kis karácsonyi ajándékkal kedveskedett a kórus tagjainak, akik ráadásként a Bethlen Gábor Zrt.-től egy gyönyörű kárpát-medencei útikönyvet is kaptak. A gyerekek műsorukat még aznap este a budapesti Avilai Szent Teréz  plébániatemplomban is előadták, és másnap részt vettek az Országházban a gyermekek karácsonyán.



A továbbiakban Pákozdi Judit, tiszteletbeli elnökünk, a Csángó galuska című könyve apropóján a csángók ünnepi ételeiről, elsősorban a csángó galuska jelentőségéről beszélt. Egy videón meg is tekinthettük készítésének teljes folyamatát Nyisztor Tinka etnográfus közreműködésével, aki a könyv néprajzi részét írta. Láthattuk, hogy nem is olyan egyszerű ennek az ételnek összeállítása, elkészítése, mert rengeteg alkotórész, fűszer kell hozzá. A csángómagyar asszonyok az ünnepi alkalmakra mindig kalákában készítik a sok száz galuskát, hogy mindenki jóllakhasson. Azért pedig, hogy ne csak nézzük a galuska készítését, hanem meg is kóstolhassuk, a KEMCSE megvendégelte a jelenlévőket ezzel a különleges fogással. A szentendrei Korona étterem tulajdonosa, a csángó származású Cernic Augustin, gondoskodott a két hatalmas fazéknyi elkészíttetéséről, és a helyszínre szállításáról. Kétféléből lehetett választani: volt szőlőlevélbe és káposztába burkolt galuska is. A kóstolónak nagy sikere volt, repetázni is lehetett.



Nagyon örültünk, hogy a Budapesten tanuló egyetemistáink az idén is adtak egy kis műsort.

Kaszap Johanna éneke most is nagyon szépen szólt, Vrencsán Dávid hegedűjátéka jól illeszkedett az előadott énekekhez. Köszönet illeti Sipos Sándor keresztszülőtársunkat és a Szentendrei Önkormányzatot, hogy adományukkal lehetővé vált idén is itt tanuló egyetemistáink megjutalmazása.



A műsor végén megköszöntük elnökünknek és Prekrit Judit fotósunknak az egész évi munkáját. Jolanda Willemse elmondta, hogy a keresztszülő mozgalom most lép a 15. évébe, hosszú, , fáradságos, szeretettel végzett munka áll mögöttünk, amire büszkék lehetünk.



A szokásos Luca napi búzát ez alkalommal is Albertné, Révay Rita osztotta ki a jelenlévők között, azzal a kívánsággal, hogy a karácsonyfa alatt zöldellő búza emlékeztessen mindnyájunkat a csángómagyarok érdekében vállalt közös feladatunkra.


Büttner Sarolta, programkoordinátor

Fotók: Prekrit Judit

bottom of page