top of page

Megtartottuk a karácsonyi klubot


Egyesületünk  tagjai, a meghívottak, keresztszülők és  régi barátaink,  december 9-én gyűltünk össze az ez évi utolsó klubdélutánon. A karácsonyi hangulatot árasztó feldíszített terem, a gyönyörűen megterített, süteményekkel megrakott asztal, a sok ajándék-csomag ünnepi hangulatot varázsolt körénk.



Összejövetelünk elnökünk, Jolanda Willemse beszámolójával kezdődött, amely főleg a karácsonyi csomaggyűjtésről szólt, amelynek anyagi fedezetét az idén nehezebben tudtuk előteremteni, de így is sikerült mintegy 15 faluba 167 gyermeket megajándékozni. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik pénzadománnyal segítettek nekünk ebben, kiemelve Felföldi Eleket, aki 500 ezer forinttal bővítette az a rendelkezésünkre álló pénzösszeget. Az ajándékok csomagolását nem volt könnyű megoldani,  idén  is a  garázsában  történt, de   a vezetőségből csak ketten tudtak részt venni  ebben – Pákozdi Judit és László Ildikó – akiknek munkáját külön megköszönte. Nagyon nehezen nélkülözte néhai férje, Ton segítségét, akire  ilyenkor  mindig, leginkább a logisztikában,  számíthatott.  Az idén úgy alakult, hogy az MCSMSZ-től autóval eljöttek a csomagokért,  így el kellett a SMART Kft-től hozni a ott lévőket, hogy minden egy helyen legyen,  ebben is Felföldi Elek volt a segítségére. A tanárok már jelezték, hogy  meg is érkeztek a csomagok, nagyon szépen köszönik.  Végül Jolanda a vezetőség és az aktív keresztszülők egész évi munkáját is megköszönte. 



Ezután meghívott vendégünk, aki már nem először jött el hozzánk ilyenkor advent idején, a Krisztinavárosi Havas Boldog Asszony Templom plébánosa, Tampu Ababei József atya karácsonyi áldása következett; a Prédikátorok könyvéből idézett, amelynek lényege, hogy az Istenhez való tartozásunkat vegyük természetesnek, Ő szeret bennünket, végleges az irántunk való szeretete.



Ezt követően  egyetemistáink, Kaszap Johanna, Veres Mihaela és László Ciprián alkalomhoz illő egyházi népénekei következtek, karácsonyi csomagot és pénzjutalmat kaptak ajándékba. A vezetőség virággal megköszönte elnökünknek, Jolanda Willemsének egész évi áldozatos munkáját. 



Az idei karácsonyi klubunkra meghívtuk a moldvai népzenét játszó Sültü Zenekart, akik évek óta rendszeresen szombatonként a Fővárosi Művelődési Házban tartanak moldvai táncházat. Énekesük, a csíki származású Szilágyi Angelika bevezetőként a Harmatozzatok égi magasok és a Születésén Istennek című adventi énekeket adta elő, majd egy vidám táncdallam következett, csujogatásokkal kísérve.



Majd a jó ideje már Budapesten a családjával élő külsőrekecsini Gyurka Valentin mesélt a szülőfaluja téli ünnepköri népszokásairól, amelyeket gyerek- és fiatal korában – hajnali roráték, kolindálások,  aprószentekelések, urálások  -  átélt.


A szokásos Luca napi búzát ez alkalommal is Albertné, Révay Rita osztotta ki a jelenlévők között, azzal a kívánsággal, hogy a karácsonyfa alatt zöldellő búza emlékeztessen mindnyájunkat a csángómagyarok érdekében vállalt közös feladatunkra.



Az  ünnepség a Sültü Zenekar talpalávaló zenéjével folytatódott,   igaz a táncra  a  keresztszülők egy része már nem  vállalkozott, de élvezettel nézte, hogy a vendégek közül   többen - egyetemistáinkkal együtt -  vígan ropták az ismerős csángó  táncokat.  



A keresztszülők örömteli hangulatban fogadták a műsort, és az azt követő szeretetvendégséget.  Abban a reményben búcsúztunk, hogy minden nehézség ellenére a következő évben is fogunk találkozni egymással.


László Ildikó, programfelelős


bottom of page