top of page

BeszĂĄmolĂł az oktĂłberi klubösszejövetelrƑl

OktĂłberi összejövetelĂŒnket elnökĂŒnk, Jolanda Willemse nyitotta meg, majd Toroczkai Katalint, a KEMCSE alelnökĂ©t köszöntöttĂŒk fel szĂŒletĂ©snapja alkalmĂĄbĂłl, Kaszap Johanna „Sok szĂĄmos esztendƑ” cĂ­mƱ szĂ©p erdĂ©lyi köszöntƑ Ă©nekkel örvendeztette meg ĂŒnnepeltĂŒnket.




A Balassi IntĂ©zetben tanulĂł klĂ©zsei LĂĄszlĂł CipriĂĄn a „FĂșdd el jĂł szĂ©l fĂșdd” el kezdetƱ nĂ©pdal legalĂĄbb 10 versszakĂĄt adta elƑ gyönyörƱ csĂĄngĂł kiejtĂ©ssel, remĂ©ljĂŒk, magyarorszĂĄgi tanulmĂĄnyai sorĂĄn is megƑrzi ezt az archaikus nyelvet.


MeghĂ­vott elƑadĂłnkat, Iancu LaurĂĄt is ennek az Ƒsi nyelvnek a megƑrzĂ©se kĂ©sztette a csĂĄngĂł mesevilĂĄg gyƱjtĂ©sĂ©re, errƑl tartott vetĂ­tett kĂ©pes beszĂĄmolĂłt. „A mesegyƱjtĂ©s megtalĂĄlt engem, nem Ă©n vĂĄlasztottam, csak igent mondtam rĂĄ. A misĂ©rƑl hazatartĂł szomszĂ©dom, Csirke RĂłzsi nĂ©ni bejött hozzĂĄnk 1998 karĂĄcsonyĂĄn, Ă©s azt mondta: - Te, leĂĄnka! Magad tudsz magyar Ă­rĂĄst. Mondjam el neked a magyar beszĂ©djeimet, mahĂłnap meghalok, ne felejtƑdjön el.” Így Ă©s ekkor kezdƑdött a gyƱjtƑmunka. A mesegyƱjtĂ©ssel egyetlenegy szĂĄndĂ©kom volt: a magyarfalui nyelvĂĄllapotot, illetve magĂĄt a nyelvjĂĄrĂĄst szerettem volna rögzĂ­teni” - mondta Iancu laura.



MoldvĂĄban a mesegyƱjtĂ©st PetrĂĄs Incze JĂĄnos kezdte el az 1840-es Ă©vekben, de csak 120 Ă©vvel kĂ©sƑbb, Domokos PĂĄl PĂ©ter adta ki ezt az összegyƱjtött anyagot. ÁltalĂĄban jellemzƑ volt a moldvai mese hagyomĂĄny megjelenĂ©sĂ©re, hogy sok Ă©vvel, Ă©vtizedekkel a gyƱjtĂ©s utĂĄn kerĂŒlt rĂĄ sor.

Rubinyi MĂłzes Moldva Ă©szaki vidĂ©kĂ©n gyƱjtött mesĂ©ket, ez kĂŒlönösen azĂ©rt fontos, mert errƑl a terĂŒletrƑl a nehezebb megközelĂ­tĂ©s miatt kevĂ©s nĂ©prajzi anyag maradt fenn.



Fontos esemĂ©ny volt a mese, ballada, nĂ©pdalgyƱjtĂ©s szempontjĂĄbĂłl az elsƑ 1938-as magyarorszĂĄgi Eucharisztikus kongresszus, amely alkalommal TrunkbĂłl Ă©rkezett asszonyokkal kĂ©szĂ­tett Ă©nek-, ballada- Ă©s mese-felvĂ©teleket Domokos PĂĄl PĂ©ter.

A magyarorszågi Egyhåzaskozåron legalåbb 100 mesemondót tartanak szåmon, így ez a kincses håza a moldvai meséknek.


KallĂłs ZoltĂĄn LĂ©szpeden gyƱjtött JĂĄnĂł Anna nĂ©nitƑl mesĂ©ket, balladĂĄkat.

KutatĂĄsok mutattĂĄk ki,hogy a klĂ©zsei Hodorog Luca nĂ©ni tudja a vilĂĄgon a legtöbb mesĂ©t, tƑle gyƱjtött Pozsony Ferenc.

HarangozĂł Imre Ă©s KĂłka RozĂĄlia is a gyƱjtƑk sorĂĄt gazdagĂ­tjĂĄk, Ƒk elƑ is adjĂĄk ezeket a mesĂ©ket.


Laura örömmel jegyezte meg, hogy vannak a gyƱjtƑk között fiatalok is, Ă­gy nem szakad meg ez a fontos hagyomĂĄny. Sajnos a rĂ©gi gyƱjtĂ©seknĂ©l a hangzĂł anyag kevĂ©s. Egy ilyen felvĂ©telt mutatott be nekĂŒnk, a VĂ©llem elĂ©rsz kirĂĄlynak cĂ­mƱ mesĂ©t a magyarfalusi Iancu Luca adta elƑ. Ebben a szegĂ©ny ember kakasa arra kĂ©ri gazdĂĄjĂĄt, hogy ne vĂĄgja le, Ă©s akkor gazdaggĂĄ teszi. Sok bonyodalom utĂĄn valĂłban elnyeri a szegĂ©ny ember a kirĂĄlylĂĄny kezĂ©t Ă©s a vele jĂĄrĂł gazdagsĂĄgot.

Laura bemutatta Az aranyrĂ©ce cĂ­mƱ mesegyƱjtemĂ©nyĂ©t is, amelyet most adtak ki mĂĄsodszor. Ebben talĂĄlhatĂł a JohĂłfiĂș JankĂł cĂ­mƱ mese. Ezt a mesĂ©t Laura Ă©desapja 20 Ă©v kĂŒlönbsĂ©ggel mondta el, szinte vĂĄltozatlan formĂĄban.



VendĂ©gĂŒnk magyarorszĂĄgi tartĂłzkodĂĄsa sorĂĄn Ă©szrevette, hogy milyen erƑsen kopik az otthonrĂłl hozott nyelv. Ennek megĂĄllĂ­tĂĄsĂĄra 1998 Ă©s 2004 között a falujĂĄban tartott tĂĄborokat, ahol verseket, balladĂĄkat tanultak.

Nagyon köszönjĂŒk LaurĂĄnak, hogy Ă©rdekes elƑadĂĄsĂĄval ismĂ©t autentikus ismeretekhez juttatott bennĂŒnket.


HorvĂĄth GĂĄbor, Ășjfalusi keresztszĂŒlƑ RĂ©bai Lajos falugazdĂĄval egyĂŒttmƱködve lĂ©trehoztak egy könyvtĂĄrat Újfaluban, amelyhez anyagilag a KEMCSE is hozzĂĄjĂĄrult. Az 1000 kötetes könyvanyagot könyvespolcokkal egyĂŒtt mĂĄr leszĂĄllĂ­tottĂĄk, az errƑl szĂłlĂł beszĂĄmolĂł itt a honlapunkon olvashatĂł. RemĂ©ljĂŒk, a gyerekek magyar tanulĂĄsuk sorĂĄn eljutnak olyan nyelvi szintre, hogy el tudjĂĄk olvasni ezeket a magyar nyelvƱ könyveket.


IdĂ©n is szeretnĂ©nk karĂĄcsonyi csomagokat kĂŒldeni MoldvĂĄba, amelyeket a Smart Kft-nĂ©l november 30-ig kell leadni, honlapunkon majd errƑl is kĂŒlön rĂ©szletes tĂĄjĂ©koztatĂłt adunk közre.


BĂŒttner Sarolta, programszervezƑ


bottom of page