top of page

Hagyományosan és együtt

Beszámoló a 2015. évi decemberi klubról


December 12-én, annak ellenére, hogy munkanap volt, zsúfolásig megtelt a gyertyákkal, fenyőágakkal feldíszített klubtermünk. Nagyon örülünk, hogy ilyen sokan fontosnak tartották, hogy velünk és vendégeinkkel ünnepeljenek, meghallgassák Kozma Imre atya karácsonyi gondolatait, s kézbe vegyék a nyomdából frissen érkezett „Csángómagyar legendák” című könyvet.


Elnökünk, Pákozdi Judit köszöntötte az egybegyűlteket, majd bemutatta a keresztszülő mozgalom 10. éves évfordulójára megjelent nagyon szép könyvet, a „Csángómagyar legendák”-at. A történeteket Iancu Laura néprajzkutató állította össze és Csurgai-Horváth Dorottya illusztrálta. Laura a bevezetőben írja: „Egy olyan válogatást nyújt (a könyv), amely reményeink szerint hozzájárul a moldvai magyar diákok tudásának a gyarapításához és ezáltal a népköltészeti alkotások fennmaradásához.” Ez teljesen egybecseng a Keresztszülők hitvallásával. További jó híreket is hallhattunk az évzáró összejövetelünkön: 2.500 db karácsonyi csomagot küldtek ki a keresztszülők Moldvába. (Részletes cikkünket erről ide kattintva olvashatják.) Reméljük, minden magyar órára járó kisgyermeknek kerül ajándék a fenyőfa alá. Köszönjük tagjainknak, hogy fáradtságot nem kímélve készítettek cipős doboznyi, gyönyörűen becsomagolt ajándékokat a távolban élő támogatottjaiknak. További örömhír, hogy elkészült a Naputánjáró és a novemberi Hírlevél is. Régi vágyunk is teljesült: minden falunak van falugazdája. Jó munkát kívánunk Nekik, és sok türelmet, kitartást a Keresztszülők aktivizálásához! A keresztszülők támogatása alapvető fontosságú a törekvéseink megvalósításához, utalt rá elnökünk, de sajnos a számuk csökken, aminek érthető okai vannak, hiszen egy generáció már végigkísérte keresztgyermeke általános iskolai tanulmányait, sokan pedig nyugdíjba mentek, már nem tudják vállalni a támogatást. Ez olvasható a napokban a Magyar Nemzetben megjelent, Legeza Lászlóval, az AMMOA elnökével készített interjúban is. Böjte Csaba ferences szerzetes ugyanebben a cikkben kijelentette: kezdetben minden érdekes, majd beköszönt egy csöndesebb időszak, amit át kell vészelni. Ezt kell tennie az AMMOA-nak - és a keresztszülők egyesültének is (a szerk.) -, mert amit csinálnak, az szent és fontos ‒ mondta Böjte Csaba. A teljes cikk ide kattintva elolvasható.


Ezt követően Dr. Barna Gábor, a Lakatos Demeter Csángómagyar Kulturális Egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Örömét fejezte ki, hogy már hagyományosan több éve együtt ünnepel a két egyesület. Ők az idén ünnepelték megalakulásuk 25. évfordulóját. Küldetésüknek tekintik a moldvai magyarok kulturális örökségének feltárását. Kiemelte a szolgáló szeretet fontosságát, adni azoknak, akik észre sem vesznek bennünket.


A Budapesten tanuló egyetemisták kezdték el az ünnepi műsort. A karácsonyi egyházi énekek mellett nagyon szépen énekelték az Üdvözlégy Máriát. Három Lakatos Demeter verset is előadtak: Fiamnak, Itt lesz a tél nemsokára és a Karácsonyi ajtó-t, amit külön köszönünk Nekik. Az idén már 16-an tanulnak fővárosunkban. Vannak, akik most érkeztek Moldvából, és előkészítősök a Balassi Intézetben. A legtöbben egyetemet végeznek, és ketten már mesterképzőre járnak: László Leonárd a Műegyetemre, Kovács Krisztián pedig a Zeneművészeti Egyetemre. Valamennyiüknek egy-egy Csángómagyar legendák c. könyvet és egy szerény pénzjutalmat adott át Willemse Jolanda és Pákozdi Judit a keresztszülők egyesülete nevében. Közben megérkezett Kozma Imre atya, a klubdélután díszvendége, aki 1989-től a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, majd 1997-től a Betegápoló Irgalmas – rend tagja. Legeza László az AMMOA elnöke köszöntötte őt néhány szóban. A Ferenc pápa által meghirdetett Irgalmasság éve alkalmából beszélt arról Imre atya, hogy felértékelődött a rend karizmája, az Irgalmasság. Az elöregedő Európában egyre nagyobb szükség lesz a hospitalitásra, a betegek iránti vendégszeretetre. Advent az Úrjövet, az Isten várása. Kiemelte, hogy a boltokban zajló törtető vásárlás helyett mennyivel fontosabb az az elmélyülés, segítés, olyan például, amit a keresztszülők tesznek a csángómagyarokért. Velük kell – a legmesszebb élőkkel – érzékeltetni leginkább, hogy összetartozunk. Mesélt az elmúlt 25 évben vele történtekről. Kiemelte a veszélyes vukovári mentési akcióját: a szerbek által körülzárt városból kimentett 7 szerzetes atyát és 4.700 főleg idős és beteg embert. Végül áldást adott a jelenlevőknek. Szavai igazi adventi hangulatot teremtettek!


Befejezésül a Virággyöngy Együttes karácsonyi műsorában gyönyörködhettünk. Tagjai Bálint Izabella, Mokány Róza, dr. Tampu Kiss Tatjána, Tamás Júlia Roxána, Pusztinai Annamária és Kovács Krisztián. Betegség miatt nem lehetett jelen Kóka Rozália az együttes vezetője, de köszönetképpen küldtünk neki egy virágcsokrot. Rövidesen CD-jük fog megjelenni, reméljük módunk lesz belőle vásárolni!

Klubdélutánjaink állandó segítőinek, Prekrit Juditnak, aki mindig fényképezi az eseményeket, és László Ildikónak, aki az énektanítást irányítja, egy-egy virágcsokorral köszöntük meg a közreműködésüket. A műsor végén közösen elénekeltük a Mennyből az angyalt, majd Albertné Révay Rita „Luca-napi” búzaszemeket osztott ki, hogy otthonainkban december 13-án elültethessük. Szép karácsonyi hagyományunk, hogy a frissen kikelt búzát a fenyő alá tesszük, hogy erősítse az összetartozásunk érzését.


Köszönjük Keresztszülő társainknak a sok finom süteményt, amit a szeretetvendégségbe hoztak. A műsor végén még sokáig álltak sorba a keresztszülők és a vendégek, hogy megvásárolhassák és dedikáltathassák a Csángómagyar legendák c. könyvet.



Mindenkinek áldott karácsonyi ünnepeket és békés boldog új esztendőt kívánunk!

Legközelebb a Csángó Bálon találkozunk, 2016. január 30-án, a Syma csarnokban.

Lejegyezte: Büttner Sarolta, programszervező

A fotókat készítette: Prekrit Judit

bottom of page