top of page

Meghívó a májusi klubra,

amelyre szeretettel hívjuk és várjuk a keresztszülőket és minden kedves érdeklődőt 2018. május 12-én, szombaton 14-16 óra között. Helye: Németvölgyi Általános Iskola Címe: 1126 Budapest, XII. Németvölgyi út 46. Elérhetősége a Széll Kálmán tértől a 102-es busszal, a Déli pályaudvartól az 59-es villamossal, megálló a Királyhágó térnél, a belvárosból a 105-ös busszal, megálló az Agárdi útnál.


Májusi összejövetelünkön elnökünk, Jolanda Willemse vetített képes beszámolót tart a KEMCSE és az AMMOA képviselőivel április végén Moldvában tett látogatásról.

Klubunk vendége lesz dr. Pozsony Ferenc erdélyi magyar néprajzkutató, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, egyetemi tanár. Sokoldalú munkásságából számunkra különösen érdekes  a moldvai csángók kulturális örökségének és identitásának bemutatása.

Másik vendégünk Tóth Dorottya népdalénekes lesz, aki nemcsak énekel, hanem citerán és kobzon is játszik.

Ezúttal a nyári szünet előtti utolsó klubunkra kerül sor.


Jolanda Willemse sk. elnök


Büttner Sarolta sk. programszervező


Dr. Pozsonyi Ferenc


Dr. Pozsony Ferenc a Babeș-Bólyai egyetemen szerzett magyar tanári diplomát, majd elnyerte az etnológiai tudományok doktora címet. Kutatási területe Erdély társadalomnéprajza, együtt élő népeinek kultúrája, a népszokások és együttélési modellek vizsgálata. Miskolcon, Debrecenben és Szegeden vendégtanár. A Szegedi Egyetem magyar tanszékén a Kriza János Néprajzi Társasággal együttműködve egy új néprajzos kutatónemzedéket indított útjára. Szülőfalujában, az erdélyi Zabolán moldvai tájházat alapított. Sokoldalú munkásságából számunkra különösen érdekes a moldvai csángók kulturális örökségének és identitásának bemutatása.


Forrás: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1d/Pozsony_Ferenc.jpg


Tóth Dorottya


Temesváron születtem és nevelkedtem, itt kezdtem el népzenével és néptánccal foglalkozni. Tanulmányaimat Szegeden, majd Székesfehérváronfolytattam, jelenleg pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem negyedéves hallgatója vagyok, népi ének-citera-koboz-tekerő szakon.

A moldvai népzene a kezdetektől szerves része az érdeklődésemnek, volt alkalmam többször is ellátogatni oda népzenét gyűjteni, inspirálódni. Emellett a Berka zenekar tagja vagyok 2 éve, akikkel rendszeresen van alkalmunk táncházat tartani, kisebb-nagyobb koncertekkel képviselni a moldvai kultúrát.” – mondja magáról.

bottom of page