top of page

Májusi meghívó


Szeretettel hívjuk és várjuk a Keresztszülőket, támogatóinkat és barátainkat következő klubdélutánunkra, amelyet

2019. május 11-én 14 és16 óra között tartunk.

új, állandó helyszínünkön

a XII. kerületi Hegyvidéki Kulturális Szalon 2. emeleti termében.

(címe: 1124 Budapest, Törpe utca 2. Lift van.)


(Elérhető az 59-es villamossal. A XII. kerületi Önkormányzat megállójánál kell leszállni és a megálló előtti tér bal szélén induló kis utcában, kevés gyaloglás után egy új, modern épületben található a Szalon.)

Bevezetésként László Ildikó elénekel egy szép moldvai tavaszi dalt, majd elnökünk, Jolanda Willemse beszámol az egyesület és a moldvai oktatási program aktuális eseményeiről, híreiről.

A nyári szünet előtti utolsó összejövetelünkön két olyan vendégünk lesz, akik különös elhívatottsággal viselik szívükön a moldvai csángók sorsát.A magyarfalusi születésű Bogdán Tibor, aki jelenleg a Magyarság Háza rendezvényszervezője, mesél életéről: miként éli meg csángó származását Magyarországon, hogyan tud segíteni moldvai honfitársainak. Vendéget is hoz magával Váradi Levente személyében, aki a Szent lámpások program kitalálója és működtetője.

Befejezésül elismételünk néhány régi moldvai népdalt, nehogy feledésbe merüljenek. (Az eddig tanultak szövege megtalálható a honlapunkon a klubok menüpont alatt.)


A rendezvény alatt vásárolhatók erdélyi és moldvai tárgyú könyvek és CD-k.


Jolanda Willemse sk. Büttner Sarolta sk.

KEMCSE elnök programszervező



Bogdán Tibor


Falujában csak csángósul beszéltek, felnőttként tanulta meg az „igazi” magyar nyelvet írni és olvasni. Sok területen dolgozott, de mindvégig kapcsolatban maradt szülőföldjével, „Többek között a kisebbségi lét problémáival, az elszórványosodó területek nehézségeivel küzdő emberek problémáinak megoldásával foglalkoztam. Mellette táncházakat indítottam, falunapokat szerveztem és kisebbségi újságot alapítottam többedmagammal. A Magyarországra munkavégzés céljából érkező, de nyelvi és ezért beilleszkedési problémákkal is küzdő csángók számára működtettem a Csángó Népfőiskolát” - írja életrajzában. Erről a szerteágazó tevékenységről hallhatunk előadást. . Bogdán Tibor jelenleg a Magyarság Háza rendezvényszervezője.



Váradi Levente


A Fölszállott a páva televíziós program hivatalos fotósa. Kamerájával felkeresi azokat az embereket, akik kiemelkednek környezetükből ének-, tánc-, mesetudásukkal, helyben segítve a szórványközösségek, csoportok értékőrző munkáját. Hitvallása: ”A Szent lámpások programmal nem kisebb célt tűztem ki, mint a fotográfia eszköztárával szemléltetni a hazai és a határon túli magyar népi kultúra élni akarását.”

bottom of page