top of page

Márciusi klubunk Pusztináról szólt


Összejövetelünket a gyönyörű Hegyvidéki Kulturális Szalonban tartottuk március 9 –én. Szokásainkhoz híven a programot Jolanda Willemse elnökasszony röviden beszámolója vezette be a februári eseményekről , László Ildikó énekével kísérte, majd Pusztináig elérek, bátorodik a szívem címmel Bathó Éva elnökségi tagunk vetített képes beszámolót tartott a Pusztinán, pedagógusként eltöltött egy évéről.

László Ildikó egy pusztinai dallal vezette be a következő programunkat: „Édesanyám sok szép szava” című éneket énekelte el. A nyitó ének után elnökünk beszámolt az egyesület életében és a moldvai magyar oktatás terén év eleje óta történt eseményekről. Elmondta, hogy megnyílt a csángómagyarok bákói kollégiuma, azzal acéllal ,hogy a Bákóban román középiskolát látogató tanulók magyarul tanulhassanak délutánonként. A szükséges anyagiak nagy részét, amelyet éveken keresztül Csaba testvér gondozott a keresztszülők és támogatók teremtették meg. Az épület feletti tulajdonjogot az RMPSZ gyakorolja. Beszámolt továbbá a februári keresztszülő-tanár találkozóról, amely fontos eseménye volt az elmúlt időshzaknak. A tanárok magyarországi első útja a Magyarság Házába vezetett, ahol Potápi Árpád államtitkár úr fogadta és megnyugtatta őket, hogy a magyar állam továbbra is támogatja anyagilag a munkájukat, és megígérte, hogy a most még meglévő problémák (a 2012 óta változatlan fizetés, a rossz lakhatási körülmények) is rendeződnek. Lassan, az adminisztrációs nehézségek ellenére folyik a bölcsőde és óvoda program. Reméljük, a kevés gyermek nem lesz akadálya a tervek megvalósításának. Románia ezen területén nincs hagyománya a pici gyermekek bölcsődei elhelyezésének, így a pedagógusoknak az ebből adódó nehézségeket is le kell küzdeniük: az anyukákat is „be kell szoktatni”.

A találkozó jelentős része Bathó Éva jászberényi új elnökségi tagunk képes beszámolója volt arról, hogy hogyan lett ő pusztinai tanár néni. Miután legkisebb lánya is kirepült otthonról, azon gondolkodott, hogyan tovább? Ekkor látta meg a moldvai magyar oktatási program felhívását: Gyere tanítani! Úgy érezte, hogy ez egyenesen őt szólítja meg. Gyorsan peregtek az események, és őszre, már Moldvában találta magát. Mivel egyáltalán nem tudott románul, Pusztinába került, ahol a délutáni foglalkozásokat tartotta.

Nyelvi nehézsége nem volt, mert akadtak ügyes tanítványai, akik tolmácsoltak. A gyerekek érdeklődése, a feléje áradó nagy szeretet sok ötlethez segítette, hogy minél érdekesebbek, változatosabbak legyenek a foglalkozásai. Azt hamar észrevette, hogy tanítványai színező világbajnokok lennének. Nagyon örült, mikor a foglalkozások végén nem akartak hazamenni a gyerekek, olyan jól érezték magukat. Úgy látta, hogy a román iskolában nem kapják meg a gyerekek a kellő gondoskodást. A magyar nyelv sokoldalúbb gyakorlására, ifjúsági pályázatot nyújtott be. Nem látta, hogy a gyerekek továbbtanulásával foglalkoznának a tanárok vagy a szülők. Ennek pótlására pályaorientációs kirándulásokra utaztak Csíkszeredába és Kézdivásárhelyre. A magyar nyelv napja alkalmából vetélkedőt rendezett.


Az iskolás korúak mellett foglalkozott a bölcsődés korosztállyal is. Mivel ennek nincsenek hagyományai Pusztinában, az anyukák is kíváncsiak voltak gyermekeik idegen környezetben való viselkedésére. Ők is ott maradtak a játékokon, és magyarul tanították a gyermekeiket. Tavaly hét pici vett részt a bölcsődei foglalkozásokon.

Éva egy év eltelte után hazajött Moldvából, de biztos benne, hogy vissza fog még térni oda tanítani. „Pusztináig elérek” című facebook oldalán követhetjük az elmúlt év sok színes programját, és a jelenlegi kapcsolatát volt tanítványaival. Nagyon köszönjük az élvezetes beszámolót, a képeken a sok vidám gyermek arcot.

Gondos Béla ismertette az utazási lehetőségeket a pápa csíksomlyói miséjére, majd közkívánatra László Ildikó ismét tanított nekünk egy kedves éneket, ”Menyek az úton lefelé” címmel. Ebből az énekből megtudhattuk, hogy mi minden történik egy fiatalemberrel miközben elsétál egy fiatal lány háza előtt. Az énekhez a résztvevők is örömmekl csatlakoztak.


Az eddig tanult dalok szövegét megtalálják a honlapunkon a klubok menüpont alatt.

A rendezvény alatt az érdeklődők vásárolhattak erdélyi és moldvai tárgyú könyveket és CD-ket.

bottom of page