top of page

OKTÓBERI MEGHÍVÓ

Frissítve: 2019. okt. 6.

Szeretettel hívjuk és várjuk a Keresztszülőket, támogatóinkat és barátainkat következő klubdélutánunkra, amelyet

október 12-én 13.45 és 16 óra között tartunk

a XII. kerületi Hegyvidéki Kulturális Szalon 2. emeleti előadótermében.

(címe: 1124 Budapest, Törpe utca 2.)

(Elérhető az 59-es villamossal. A XII. kerületi Önkormányzat megállójánál kell leszállni és a megállóval szembeni kis utcában, egy modern, új épület a Kulturális Szalon.)


Ezúttal egy kiemelkedően fontos találkozóra kerül sor, mert meghívásunkra Ferencz Éva, az MCSMSZ jelenlegi ügyvezetője tart hiteles tájékoztatást a moldvai magyar oktatás megváltozott helyzetéről, amelyről már különböző forrásokból többnyire mindnyájan értesültünk. Nagy érdeklődéssel várjuk a beszámolóját az új tanév beindulásáról, a tanárok, az oktatási helyszínek és a tanulók létszámáról, helyzetük alakulásáról. Mivel behatárolt, rövid időre érkezik csak hozzánk, 14 órakor pontosan fogjuk kezdeni a klubdélutánt, hogy ez alatt minél többet tudjunk meg tőle a mindnyájunkat nagyon érdeklő kérdésekről.


Ezt követően, régi ismerősünk, Harangozó Imre néprajzkutató lesz a vendégünk. Három évvel ezelőtt nagy sikerű előadást tartott a klubunkon a csángó emberek életéről, nyelvéről, hitvilágáról. Mostani előadásának címe: Halál ellen nincsen senki prókátorja....Az utolsó átmenet rítusrendje a moldvai csángómagyaroknál. A címben szereplő … „halál ellen nincsen senki prókátorja”… egy moldvai virrasztó ének, amelyet László Ildikó az előadás bevezetőjeként el is énekel.


A helyszínen vásárolhatók erdélyi és moldvai tárgyú könyvek és CD-k.

Mindenkit szeretettel várunk!


Jolanda Willemse Büttner Sarolta

elnök programfelelős



Fotó forrása: Jadespirit.hu

Harangozó Imre


Tanár, néprajzkutató, az Ipolyi Arnold Népfőiskola alapító elnöke. Nevéhez fűződik az első magyarországi állandó csángó kiállítás létrehozása, Újkígyóson 1994-ben. Az elmúlt közel négy évtizedben bejárta szinte az egész magyar nyelvterületet. Sok gyűjtőúton vett részt Erdélyben, Moldvában és a Bánátban, de a Zoboralján és a palócok körében és az alföldi pásztorok világában is. Kutató, feltáró és gyűjtőmunkájának java részét teszi ki az itt élő nemzetrészek, töredékek megismerése, megismertetése. Nagy kitartással gyűjti azokat a tárgyi és szellemi kincseinket, amelyek máskülönben az enyészet sorsára jutnának. Több mint kéttucatnyi kötet szerzője, szerkesztője. Sok tudományos és ismeretterjesztő publikáció megírója, kiállítás megrendezője, televíziós, rádiós produkciók néprajzi szakértője és gyakori megszólalója. Előadásain nagy felkészültséggel, ugyanakkor szenvedélyesen beszél nemzeti kincseinkről, legyen az építészet, hitvilág, képzőművészet, népi vallásosság, népviselet, népzene, vagy maga a nyelv. (internet)

bottom of page