top of page

Élménybeszámoló a szántódi táborból!

Wellness ölelés, art, sport, kártya parti, fürdés mind megfért  a szántódi táborban. Már hetedik alkalommal  nyaraltak trunki és diószéni gyerekek együtt a budapesti Németvölgyi Általános Iskola diákjaival.

Első este megtörtént az avatás, ami azokra vonatkozott, akik először táboroztak velünk. Krisztina tanárnő minden évben kitalál valami újat. Az idén a Balaton iszapját kellett magunkra kenni, és adni egy úgynevezett „wellness” ölelést valakinek. Hát a végén mindenki illatozott az iszaptól, de jól esett a Balaton hűs vizében lemosni a sarat. Jókat nevettünk, amikor a tanárokat kergettük egy ölelésre.

Az idén különös hangsúlyt kapott a művészet és art a tábor programjában. Készítettünk karikatúra újságot, festettünk tájképeket, amit egy kiállítás keretében be is mutattunk. Persze nem mindenki egyformán tehetséges festő, ezért volt még lehetőség gyöngyfűzésre, karkötőfonásra, s akit még ez sem elégített ki, az sportolhatott kedvére.


Ping-pong, tollas labda, frizbi vagy foci, a lehetőség végtelen volt. Amit viszont kevesen szerettek az a reggeli szobavizit, hiszen a rendet és a tisztaságot pontozták. Ebben a mi  csángó gyermekeink verhetetlenek.

Amit még nagyon élveztek az a szelfi-készítés. Egy kis filmet kellett mindenkinek alkotni, és s közben szelfiket készíteni. Tudom, néha erősen kritizáljuk a modern dolgokat, de ez már az életünk része, ami a mi csángó gyermekeinket sem kerüli el. Ebben is remekül helyt álltak, a harmadik helyezést értek el. Hogy egy kis kacagás is legyen, volt férfiláb szépségverseny, amiből mi kimaradtunk, hiszen az idén csak lányok érkeztek Moldvából. Jókat nevettünk a már pelyhező fiús lábakon.

Csodálatos időnk volt, minden délelőtt és délután fürödtünk a Balatonban. Este óriási kártya partikat szerveztünk. Mindenki megtanult römizni.


A zsebpénzt is el kellett költeni, hiszen erről is szól a nyaralás. Fagyizni, coca-colát inni, dinnyézni vagy csokit majszolni, ez mind belefért a táborozásba.

Finomakat ettünk, szombaton mi voltunk a naposok, ami azt jelentette, hogy 200 tányért, poharat és evőeszközöket nekünk kellett elmosni. Nagyon meleg volt a konyhában, de most megtanultuk értékelni a konyhás néni munkáját.

A meleget fokozottan éreztük a faházban is, ahol aludtunk. Ha kinyitottuk éjszaka a kis ablakot, akkor a szúnyogok látogattak bennünket. Megoldottuk mind két problémát. Vásároltunk egy ventillátort, ami egész éjszaka ment, a csípéseket pedig különböző spray-vel próbáltuk kivédeni. Még így is volt, akit agyon csipkedtek, de a kedvünket még ez sem tudta elvenni.


Utolsó este a tábortűznél együtt énekeltünk, megköszöntük a tanárainknak az egész heti munkájukat egy kis csángó műsorral és ajándékkal. Barátságok szövődtek, amelyeket majd a face-bookon lehet folytatni.


Több keresztszülő is meglátogatott bennünket, és boldogan figyelték a mosolygós fürdő gyerekeket. Olyan klassz dolog ez a balatoni tábor. Eljutni külföldre, ennyi új és érdekes dolgot megtapasztalni, együtt nyaralni ilyen sok hasonló korú gyerekkel, gyakorolni a magyar nyelvet, ilyen lehetőségünk kevés adódik Moldvában. Ez alatt a csángómagyar gyerekek egy hét alatt többet beszéltek magyarul, mint otthon egy év alatt. Sok ember összefogása kellett ahhoz, hogy létrejöjjön ez a tábor.

Köszönettel tartozunk a XII.Ker. Önkormányzatnak, a Németvölgyi Ált. Isk. Igazgatójának és tanárainak, a Hegyvidéki Sportcentrumból Móczán Mónikának, a Stuttgarti Magyar Evangélikus Egyháznak, Kővári Róbert trunki falugazdának, s természetesen a moldvai tanárainknak, Mónikának, Piroskának és Izabellának.

A tábor a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósulhatott meg.


Hálás Köszönettel,


Jolanda Willemse

KEMCSE elnök, táborszervező


bottom of page