top of page

Őszi kirándulás a továbbtanulókkal

Egy vasárnapot Visegrádon töltünk a Magyarországon tanuló csángómagyar diákokkal, így döntöttünk a KEMCSE elnök asszonyával, Jolanda Willemsevel. Hosszas tanakodás után arra jutottunk, hogy nem ijedünk meg a járványtól, és szervezünk egy egynapos kirándulást, hiszen a márciusi karantén óta mi sem találkoztunk velük, és ők sem látták egymást. A járvány miatti kijárási tilalmak elmúltával, a vizsgaidőszakot követően, szétszéledtek a diákok, volt, aki hazautazott Moldvába a családjához, volt, aki Magyarországon dolgozott, volt, akinek sikerült Németországban munkát találnia, így a nyár folyamán nem lehetett összetoborozni a csapatot.



A kirándulás úti céljául a Dunakanyar szépséges városát, a magyar királyok ősi székhelyét, Visegrádot választottuk. Ez a Duna partján fekvő város könnyen elérhető, és tökéletes hely egy tartalmas egynapos őszi kirándulásra.



A Magyarországon tanuló kilenc csángómagyar diák közül - nagy örömünkre - heten el tudtak jönni a kiválasztott vasárnapon. Az időjárás is kedvezett, kicsit hűvös, de napfényes időben a Nyugati pályaudvaron találkoztunk, ahonnan Visegrád-Nagymarosra vitt minket a vonat. A Nagymarosról induló kompról elénk tárult Visegrád látványa a palotával, a Fellegvárral és a Salamon toronnyal. A gyerekek emlékeiket idézgették, közülük néhányan kisdiákként - a keresztszülők által szervezett magyarországi táborozások alkalmával - már jártak itt.



Visegrádon a Mátyás király múzeumban már várt minket a vezetőnk, aki érdekes anekdotákkal színezte a királyi palota történetéről, építéséről és feltárásáról tartott ismertetést.

A visegrádi vár viharos és véres történeteiből egy kiemelkedő eseményre külön felhívta figyelmünket. Az 1335-ben - Károly Róbert által megszervezett - visegrádi királytalálkozó, a lengyel és a cseh király részvételével, békét és gazdasági fejlődést hozott a résztvevő országoknak. Ennek a fontos történelmi eseménynek az emlékére 1991-ben itt írták alá a V4 országai azt az együttműködési megállapodást, amelynek mind a mai napig fontos gazdasági és kulturális eredményei vannak. Így kapcsolódik össze Visegrád múltja napjaink eseményeivel.



A múzeumlátogatást követően a Silvanus szállodában ebédeltünk. Utána szabadon választható program keretében lehetőség volt fürdésre, pihenésre, sétára, beszélgetésre. A folyóra nyíló csodálatos kilátás, a Dunakanyar látványa a lemenő nappal megkoronázta ezt a napot.

Kirándulásunk hangulatáról és élményeiről Kaszap Johanna fotói mesélnek.


Toroczkay Katalin,

KEMCSE alelnök,

Egyetemistákat Támogató Csoport


留言


bottom of page