top of page

A Petrás Ince János díj 2019 évi kitüntettje: Csoma Gergely

Frissítve: 2019. ápr. 3.


Negyedik alkalommal került átadásra az AMMOA által alapított Petrás Ince János Díj. Ebben az évben mindnyájunk által jól ismert és nagyra tartott szobrász, fotóművész Csoma Gergely részesült ebben a kitüntetésben.


A Petrás Incze János díjat a Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány kuratóriuma 2014-ben alapította azért, hogy elismerje az alapítvány céljainak elérésében kimagasló munkát folytató természetes vagy kivételes esetben jogi személyek tevékenységét. A díj elnevezése tisztelgés a kétszáz éve született Petrás Incze János (1813-1886) csángó minorita szerzetes, néprajzkutató élete előtt.


A Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány kuratóriuma egyhangú szavazattal úgy döntött, hogy a 2019. évi Petrás Incze János-díjat Csoma Gergelynek ítéli oda.

Dr. Legeza László laudációjából sok új részletre derült fény Csoma Gergely életéből. Első moldvai útjára 1977-ben került sor, amikor ez még veszélyes tettnek számított a Ceausescu-féle diktatúra alatt. Domokos Pál Péter néprajzkutató hívta fel a figyelmét a moldvai néprajzi kincsekre. Gergely évente többször megfordult a csángó falvakban hol álnéven, hol elváltoztatva a külsejét. A börtönt így sem kerülhette el. Ő volt az első tanár Moldvában, egy évet tanított Magyarfaluban, élményeiről könyv is született. Utazásai során rengeteg fényképet készített, amelyekből négy gyönyörű fotó albumot állított össze. Novellák és film is jelzi elkötelezettségét a moldvai kultúra iránt.


Az elmúlt években több falu számára készített Szent István és Szent László faszobrokat. Továbbra is jár Csángóföldre, ahol élményekben gazdag táborokat szervez az oktatási program diákjainak. A Petrás Mária által készített gyönyörű kisplasztika átvételekor elmondta többek között, hogy a rengeteg útnak, távollétnek van olyan következménye is, hogy nem lesz nyugdíja, de a sok-sok élményt, ismeretet nem veheti el tőle senki.


Büttner Sarolta

KEMCSE elnökségi tag


Comments


bottom of page