top of page

Gajdárban történtek ebben az évben

A megváltozott körülmények között, vagyis  az oktatási program MCSMSZ általi átvételét követően, elsősorban a tanárok együttműködő szándékától függ, hogy híreket kapjunk a moldvai falvakban zajló eseményekről, az iskolákban folyó oktatásról. Az MCSMSZ vezetése számos olyan szervezési feladatot kell megoldjon, ami mellett a KEMCSE-vel való folyamatos információcserére már nem marad kapacitásuk és ezt most tovább nehezíti a járvány.


A Gajdárban történtekről azonban a kedves tanárházaspár jóvoltából falugazdaként rendszeresen kapok híreket. Az utóbbi években minden tanévben más és más tanár vette át a magyar oktatást és ezáltal sok gyermek kimaradt az iskolából, elvesztettük a gyerekekkel a kapcsolatot. Mióta szeptemberben a Szabó házaspár, Vilma és Zoltán, beköltöztek a gajdári Magyarházba, mindez megváltozott. Nagy lendülettel láttak neki a munkának, a házat, az iskolatermet átrendezték, a ház körüli kertet megtisztították a lomoktól, a kicsi házból tágasabb, rendezett befogadó hely lett. A nagy változást volt módomban konstatálni novemberi rövid látogatásom alkalmával. Zoltán az iskolában tanít magyar nyelvet, felesége, Vilma pedig a Magyarházban az iskolán kívüli foglalkozásokat tartja. Sikerült a gyermekek névsorát összeállítani, aktualizálni, ami már évek óta nehézségekbe ütközött.

Decemberben a parlamenti karácsonyi ünnepségen a meghívott csángó gyermekek között - első ízben - gajdári gyermekek is részt vettek .



A tanárok karácsonykor megtartották az iskolai ünnepséget, kiosztották az ajándékokat, a karácsonyi csomagokat, írattak üdvözletet a gyerekekkel a keresztszülőknek, szóval pár hónap alatt beindult az élet a Magyarházban és a gyerekek újra szorgalmasan jártak az iskolába és az iskolán kívüli foglalkozásokra.

Januárban az MCSMSZ a tanárok segítségével megszervezte a gyermekek étkeztetését, a meleg étkezés nem volt megoldható, így a gyerekek szendvicset kapnak.

A januári Szeret menti Népdalvetélkedőn Pusztinán a gajdári gyerekek csak hallgatóságként voltak jelen, sajnos nem állt rendelkezésre elegendő idő a gyerekek felkészítésére.

Az országos magyar nyelvi tanulmányi versenyen februárban azonban már két gajdári hetedikes leány tisztességgel megállta helyét, ami azért is nagy dolog, mivel a nyelvállapot, ami sosem volt túl jó Gajdárban, az évek során tovább romlott.



Még ebben a hónapban a tanárok farsangi mulatságot rendeztek a gyerekeknek, és a gajdári szülőkkel részt vettek az MCSMSZ által  Bákóban megrendezett Babkirály- Csontkirály elnevezésű farsangi csángóbálon.

Március 8-ra a gyerekek rajzokat készítettek az édesanyáknak, nagymamáknak nőnap alkalmából.



Ebben a hónapban a tanár bácsi elkezdte a fiúk felkészítését az iskolák közötti fociversenyre, amire sajnos a járvány miatt már nem kerülhetett sor.

A járvány következtében március közepétől Moldvában is bezárták az iskolákat és átmenetileg leállt a magyar nyelv oktatása is, az oktatás hiányában most az étkeztetés is szünetel. A március 15-i ünnepséget a tanárok már nem tudták megtartani. Ezzel egyidejűleg egy váratlan drámai esemény történt, a tanító úr,  Szabó Zoltán, szívinfarktussal a brassói klinikára  került. Hála Istennek a gyors orvosi beavatkozásnak köszönhetően, azóta már kiengedték, de a kijárási korlátozások miatt nem tudtak visszatérni Gajdárba.



A tanárok jelenleg a gajdáriakkal telefonon és néhány gyerekkel messengeren tartják a kapcsolatot. Tudomásuk szerint Gajdárban koronavírusos megbetegedés nem történt.


Ezek voltak a legfontosabb események ebben a tanévben Gajdárban a moldvai magyar oktatási program keretében. Sajnos a világra váratlanul rátörő koronavírus járvány miatt a magyar nyelv oktatása valószínűleg már csak ősszel fog újra indulni Moldvában, és a gajdári gyermekek számára nyárra Uzonkafürdőre tervezett tábor is bizonytalanná vált.


Abban a reményben, hogy a mindnyájunkat szorongással eltöltő világjárvány mihamarabb elmúlik és, hogy a kedves Szabó házaspár egészségesen visszatérve Gajdárba a csángó gyermekek magyar nyelvi oktatását sikeresen folytatni tudja, lesznek a jövőben is jó híreim keresztgyermekeinkről, a gajdári eseményekről.


Toroczkay Katalin

alelnök, gajdári falugazda


bottom of page