top of page

Keresztszülő-portré: Forgács János

A legidősebb alapító tagunkat, Forgács Jánost nagy tisztelettel köszöntöttük az Egyesületünk nevében 2019. március 30-án, otthonában, Ráckevén, közelgő 92. születésnapja alkalmából, egy szép emléklappal, elnök asszonyunk aláírásával, amelyben megköszönjük, hogy 7 gyereke, 36 unokája és 38 dédunokája mellé keresztgyereket is vállalt, Ladas Alinát, Magyarfaluból. Éveken át támogatta őt a családjával együtt, anyagi erején felül is (mosógéppel és más szükséges eszközökkel). Többször meglátogatta Alinát Moldvában, a Balatonon is. Utoljára 2012-ben találkoztak, amikor 85 évesen vállalta érte az ezer kilométeres utat. János rendszeresen és aktívan részt vett a klubdélutánjainkon is, egészen a legutóbbi időkig. A moldvai magyarok érdekében mindenütt felemelte a szavát, ahol a módjában állt. Köszönet érte!



Beszélgettünk, fényképeket nézegettünk, emlékeztünk..., a legszebb közös élményünkről is: a 2006-os keresztszülős, moldvai utunkról is. Akkor határoztuk el többekkel, hogy megalakítjuk a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesületet. A fényképek hátlapján János a neveket is megörökítette annak idején. Ezek ma már 15 éves kordokumentumok! Közülük Héjj Csabával és Szűcsné Marikával a klubdélutánjainkon még most is gyakran találkozunk, a közös emlékek érzésével.



Beszélgettünk Jánossal arról is, „Miért is jó keresztszülőnek lenni?” A sok közös emlékért! Reméljük, Alina is jó szívvel emlékezik Jánosra, ha látja ezeket a képsorokat.


Miért érdemel tiszteletet Forgács János? Mi lehet követendő az ő életéből?

A hűség, a kitartás, a nagy család vállalása és szeretete, a rászorulók segítése, még idős korban is! Gazdag életút áll mögötte. Csepelen született 1927. december 13-án, és Ráckevén volt az esküvője 1951-ben, Ilikével, szeretett társával, akit hét éve veszített el. Soha nem volt tehetős ember, mégis mindig tisztességgel szolgálta a rászorulókat, egy csángómagyar keresztgyerek támogatását is. Egy kritikus időszakban, katonaként 1956-ban, az egész várost megóvta a nagyobb tragédiáktól. Egyetlen haláleset sem történt akkor Ráckevén! Mindezért 2012-ben megkapta a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége elnökhelyetteseként a MAGYAR ÉRDEMREND lovagkeresztje kitüntetést, az 1956-os forradalom és szabadságharcban tanúsított helytállásáért, életútja elismeréseként. Az én '56-om című könyvének dedikált példányát köszönjük és tisztelettel megőrizzük.



Kedves János! A moldvai magyarok, Alina, a keresztszülők és mindannyiunk nevében nagy szeretettel és tisztelettel köszönjük a példaértékű munkásságodat, gratulálunk a kitüntetésedhez ezúton is, és kívánunk neked jó egészséget és sok szeretetet szép családod körében, az emberi élet legvégső határáig. Köszönjük, hogy színes életutadat a moldvai magyarok szeretetével és segítésével is gazdagítottad.


Albertné Révay Rita

bottom of page