top of page

Keresztszülők büszkesége: Petrás Adina

Egyesületünk éppen 15 éves lett ebben az évben. Semmihez sem hasonlítható öröm nekünk, ha a keresztgyerekeinkkel találkozhatunk, a sikereikben osztozhatunk. Karácsony előtt, 2022. november 12-én a klubdélutánunk végén az egyik keresztgyerekünkkel-büszkeségünkkel, egy gyönyörű, friss menyasszonnyal, Petrás Adinával beszélgethettem, akit egyetemista kora óta ismerünk és szerethetünk. Hírt is adtunk 2020-ban az érkezéséről a honlapunkon. Adina Diószénben született egy hat-gyermekes családba. Náluk a magyar identitás megtartása mindig fontos volt.



Ő a negyedik a sorban. Egyik bátyja, Robi is Budapesten jár egyetemre. (Vele is készült portré tavaly) Rokonuk a mindnyájunk által szeretett és tisztelt Petrás Marika. Klubdélutánunk gyakori vendége Adina, sok teendője ellenére. Dietetikus lesz, jelenleg az Uzsoki Kórházban végez szakmai gyakorlatot. Megkérdeztem őt, hogy neki milyen emlékei vannak velünk, keresztszülőkkel kapcsolatban.



Kedves Adina!

Hálásan köszönöm ezúton is a beszélgetést, a szeretetedet, az alábbi vallomásodat, emlékeidet és a fényképeidet. A keresztszülők nevében kívánok Neked a jövendő családi életedben és a továbbtanulásban sok sikert, boldogságot és jó egészséget! Kívánjuk, hogy siker koronázza minden jövendő munkádat és törekvésedet. Isten áldjon meg Téged, Családodat, valamint Minden Moldvai Magyar Testvérünket!


Lectori salutem!


Lám, ilyen kincseket rejt Moldva! Nagy ajándék, hogy egyesületünk tagjaival együtt örülhetünk évről évre a közben felnövekedett tehetséges keresztgyerekeink sikerének! Még sok segítőre lenne szükségük a tehetséges moldvai magyar fiataloknak. Hívjuk Önt, Önöket is a sorainkba!



Albertné Révay Rita,

KEMCSE alapító tag


ADINA BEMUTATKOZÁSA, FÉNYKÉPEI ÉS TERVEI:


Az én nevem Petrás Adina Erzsébet, Bákóban születtem. Gyerekkoromat Diószénben (románul Gioseni) éltem a családommal, akiktől már óvodás koromban nagyon sokat megtudtam a származásunkról, a gyökereinkről. A szüleim legtöbbször a helyi „csángó” nyelvjárásban kommunikáltak egymással, így számomra nem is volt kérdés a magyar nyelv megtanulásának fontossága, pedig akkor még nem is sejtettem, hogy Budapesten fogok majd egyetemre járni.


A faluban akkoriban még az emberek magyarul köszöntek egymásnak és magyarul beszéltek egymással. Manapság ez inkább csak az idősebbekre jellemző. Az, hogy a gyerekek elég szép számban járnak magyar órákra, reménnyel tölt el.


Örülök, hogy szépül az egykori iskolám Diószénben, írtak cikket róla a keresztszülők is tavaly februárban. Tanulmányaimat a Diószéni Ion Strat Általános Iskolában kezdtem, majd a 7. osztálytól átiratkoztam a magyar nyelvű Gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Iskolába, ahol a 10. osztályig jártam. Ott az első évem igazi nagy kihívás volt a számomra. A 11-12. osztályt a Csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Gimnáziumban végeztem. A fénykép 2017-ben készült az iskola előtt állunk együtt az osztálytársaimmal.



A sikeres érettségi után, 2019-2020-ban a Balassi Intézetbe kerültem, a KKM Magyar Diplomáciai Akadémia külhoni magyaroknak szóló felsőoktatási előkészítőjébe jártam. Majd Magyarországon is letettem egy emelt szintű biológia érettségit, utána pedig sikeres felvételt nyertem a Semmelweis Egyetemre. Bármennyire is távol kerültem a szülőfalumtól és a barátaimtól, a szívemben ők örökre benne élnek, különösen ezek a régi tábori élmények, amelyeken Robival együtt voltam.



Jelenleg harmadéves dietetikus hallgató vagyok a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán. Célom, hogy az egyetem befejezésével olyan dietetikus legyek, aki hatékonyan segít az embereknek az egészségük megőrzésében, a kialakult betegségek gyógyításában, de a megelőzésében is, valamint szeretném felhívni a figyelmüket az egészséges életmód kialakítására.


Petrás Adina Erzsébet


bottom of page