top of page

Keresztszülő-portré: Tündik Tamás

Budaörsön, déli harangszó mellett egy rendkívül színes egyéniséggel, Tündik Tamással beszélgettem 2019. október 17-én, keresztszülőtársunkkal, aki a Gyepűk Népe Alapítvány elnöke, együttesvezető, Csokonai Vitéz Mihály-díjas, valamint Apáczai Csere János-díjas néptáncos és néptáncpedagógus és Táncház Éremmel kitüntetett néphagyomány oktató tanár, a budaörsi Hauser Városi Közművelődési díj birtokosa. Tamásnak a sokrétű tevékenységei közepette velünk, keresztszülőkkel is szoros a kapcsolata. Többször volt a klubdélutánjaink előadója, moldvai utazást is szervezett a számunkra, adományokat is szállított a falvakba. Keresztszülő a kezdetektől fogva.


Ő a kiváló tehetségnek, egyik büszkeségünknek, Kertész Madalinának, a Szeret-menti énekverseny első győztesének a keresztapja. Madalina hangját hallhatjuk egy 2007-es felvételen, amin az Aranymiatyánkot énekli, Tamás felkonferálásával.


Madalina fényképe látható azon a téglajegyen is, ami a keresztszülő-mozgalom kezdetén jelent meg a moldvai csángómagyarok oktatásának érdekében.



Tamás érdeklődése a moldvai magyarok iránt már az 1970-es évek táncház-mozgalmában elkezdődött. Először zenészként és táncosként, később oktatóként, szervezőként, többféle formában tevékenykedik azóta is a határainkon innen és túl, gyerekek táboroztatásával, rendezvényekkel, közel 50 éve. Például a Szeret-menti énekversenyekkel, ahol zsűritag is volt éveken át. A legszebb emlékéről és a további terveiről is mesélt sok szép szőttes, fénykép és DVD társaságában, a tőle megszokott derűs mosolyával.



Kedves Tamás! Köszönjük a beszélgetést és a sok szép fényképet is, amelyeket megmutattál. Ezek egy kis ízelítőt adnak gazdag életművedről és sokrétű emlékeidről.


Örülünk a híreknek, hogy Madalina jól van: Angliában él a férjével és kisbabát várnak. Kérünk, add át neki a keresztszülők jókívánságait a további életéhez. Megköszönöm neked a moldvai magyarok, a keresztszülők és mindnyájunk nevében a beszélgetést, az alábbi, Madalinával váltott levélváltásoddal együtt, de legfőképpen azt a kitartó és szeretettel teljes tevékenységedet, amivel a jövő generációját segíted a hagyományaik megőrzésében, egymás megismerésében, az emberi kapcsolatok fontosságának tudatában és örömében. Mindnyájunk nevében kívánok Neked további jó egészséget és sok sikert a missziós munkádban és egész életedben.


Albertné Révay Rita


Tündik Tamás levélváltása Madalinával:


Kedves Madalina! Örülök, hogy hírt hallok Rólad. Írhatnál pár bővebb szót, hogy vagy, hogy élsz mit dolgozol Angliában. Énekelsz-e még néha? … Sok szeretettel gondolok rád. Keresztapád Tamás


Jo estet keresztapa! Angliabon hazot vettunk es jol vagyunk etten, nem tudjuk hany evet majd fagunk olne de mast jol van nekunk, sajnalotasan nem enekel 8 eve mar.

2016 evbe el vigesztem az egyetemet Fizikoterápiában es aztan elmentem dolgazni Angliabon, mast egy cegben dolgozak masszázs terapiszt, ferhez menttem 2018 es mast terhes vagyak 3 honapban. Ez az elettem mast es szerettem hogy van, remelen maguk es jol vannak! Szeretettel MADALINA!



bottom of page