top of page

Keresztszülők legfiatalabb segítője: Orbán Borika

Egy éve, 2019 áprilisában kezdtük el a Keresztszülő-portrék sorozatát. A váratlanul ránk zúduló idei pandémia sem tudta korlátozni az emlékeink megörökítését. Idén a 25. portré egy 25 éves ifjú hölggyel készült, 2020. augusztus 18-án, Orbán Borikával, a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület (KEMCSE) legfiatalabb és legelső segítőjével, aki alig idősebb a 15 éves keresztszülő-mozgalomnál. Kislánykorában a klubdélutánjaink rendszeres szereplője volt, még a régi helyszínünkön, a Ferenciek terén, a Háló Központban. Szép moldvai népdalok eléneklésével örvendeztetett meg bennünket Borika minden alkalommal, több mint kétórás utazások vállalásával, Szentendréről, az anyukájával együtt.



Hálásan köszönöm ezúton is Borikának, hogy a mostani beszélgetésünkre is vállalta a többórás utazást. Szép napot töltöttünk együtt az emlékek felelevenítésével. A nagymamájától kapott hímzett ingben érkezett, akinél sokat nyaralt annak idején Gödöllőn, ahol együtt játszott a moldvai csángómagyar gyerekekkel is, akiket a nagyi vendégül látott. Nagy barátságok is kialakultak a gyerekek között. Borika legszebb emléke viszont az volt, amikor a moldvai népdalok előadásaiért ajándékot kapott! Márton Attila, lészpedi tanító bácsi egy rend gyönyörű viseletet küldött neki, amit a mai napig is gondosan megőrzött. Gyöngyössy Lajos, a KEMCSE megálmodója és alapítója adta át neki ünnepélyesen 2009-ben. Ez nekünk, „régi” keresztszülőknek is emlékezetes maradt, közös örömünkké vált, ahogyan a Naputánjáró 3.évf. 2. (5.) számában (2009. szept. 10.), a 10.oldalon is megörökítettük.



Ennek emlékére egy gyönyörű moldvai népdalt is elénekelt Borika a beszélgetésünk végén:



Orbán Borika ma már szép felnőtt hölgyként és igazi művészként több együttes szólóénekeseként, többféle stílusban vált ismertté. A magyar Edit Piafként is emlegetik az Art7 művészeti portál cikkében, és aminek igazáról ez a felvétel is meggyőzhet minket. Az olasz retro-dalok is jól állnak neki. A mostani pandémia idején alakult meg a Fehér Mandolin Együttes, a legújabb felvétele itt látható. Büszkék vagyunk Borikára, de arra különösen, hogy az első közönsége mi, keresztszülők voltunk. A 2020. szeptember 12.-i klubdélutánunkon ismét találkozhattunk vele. Ő volt a meghívott előadónk, abban a bizonyos szép csángó viseletében énekelt ismét nekünk.



Kedves Borika! Ezúton is megköszönöm mindannyiunk nevében a gyerekkorodban, valamint a most nekünk előadott szép énekedet, és az alábbi megemlékező soraidat, emlékeidet is. További sok sikert és jó egészséget kívánok Neked és a Családodnak. Isten fizejse! – ahogyan Moldvában mondják.


oOo


Elgondolom, hogy talán most is vannak közöttünk olyan önzetlen, jóakaratú emberek, akik talán éppen a moldvai magyar kisdiákok magyar-oktatását szeretnék támogatni és elősegíteni az identitásuk megtalálását. Nagy öröm lenne, ha a következő 15 évben is lennének keresztszülők! Megköszönjük az eddigi keresztszülők minden segítségét, és várjuk a sorainkba a fiatalabbakat is, a munkánk folytatására. LEGYEN ÖN IS KERESZTAPA, KERESZTANYA!



Albertné Révay Rita



ORBÁN BORIKA VALLOMÁSA ÉS EMLÉKEI A KERESZTSZÜLŐKRŐL:



Az általános iskola után felvételt nyertem a Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskolába, ahol még egy évig jártam népi énekre, majd egy éles váltással jazzének szakra mentem át. Mindeközben már a francia sanzonok iránt is elkezdtem érdeklődni. Az érettségit követően az Etűd Konzervatóriumba mentem, ahol szintén jazzénekből végeztem, itt ismertem meg akkori klasszikus hangképzés tanáromat, Pánczél Kristófot, aki a mai napig rendszeresen kísér zongorán a francia sanzon- és egyéb koncerteken. Született egy színdarab is Kelecsényi László írásából, Párizsi Veréb címmel, amelyben a gyermek és fiatal Edith Piafot játszottam. Itt kezdtem el érdeklődni a színészet iránt. Felvételt nyertem a Pesti Magyar Színiakadémiára, ahol fél évet töltöttem, mert sajnos nehezen tudtam összeegyeztetni a koncertezéssel. Jelenleg a Thália Tanodába folytatom a színészet tanulását. Több zenei formációban vagyok benne, többek között a Madarak és az abból alakult Fehér Mandolin zenekarban, ahol olasz dalokat énekelek és az Orbán Bori-Pánczél Kristóf duóban, ahol a több stílus mellett főleg a francia sanzonokat adjuk elő.



A Keresztszülők Egyesülete meghatározta a gyerekkoromat, kiskamaszkoromat, mérhetetlen szeretetet kaptam tőlük, amiért örökké hálás leszek. Bár úgy tűnhet, a népdaloktól eltávolodtam az évek alatt, valójában számtalan helyen és számtalanszor énekelek csángó- és széki dalokat, sőt volt olyan koncert, ahol a népdalok jazz kíséretében szólaltak meg. 

Orbán Bori


bottom of page