top of page

Keresztszülők büszkesége: Mátyás Mónika

Nagy öröm a számunkra, hogy a 15 éves keresztszülő-mozgalom alatt a keresztgyerekeink mind felnőttek és megállják a helyüket különféle területeken. A továbbtanulóink különösen a szívünkhöz nőttek, akik itt tanultak, köztük Mátyás Mónika is, aki az egyik legtehetségesebb tanítványa volt Nyisztor Ilonkának, a világhírű pusztinai énekesnek, tanárnak.


Mónikának a gyerekkorától kezdve több keresztszülője is volt. Az alábbi vallomásában megemlékezik mindenkiről, akik őt támogatták. Egerben szerezte meg az ének- és hittanári diplomáját, és utána hazament tanítani Pusztinára az övéihez. A főiskolai évek után fél évig Lázárné Borikáéknál lakott Mezőkövesden, akik mindig elhozták őt a keresztszülők klubdélutánjaira, a Csángó Bálra vagy más rendezvényekre is, például Székesfehérvárra is, ahol sokszor fellépett és több riport is készült vele (ld. alább a linkeket). Mindig megörvendeztetett bennünket Mónika a klubdélutánjainkon gyönyörű hangjával, mosolyával. Mindannyian a szívünkbe zártuk őt. Szép emlékeink a közös karácsonyok is, amelyeken a többi moldvai egyetemistával együtt kis műsor keretében ünnepeltünk, beszélgettünk egymással. Bizony, Mónika is az egyik nagy büszkeségünk! Igazi, őszinte örömkönnyekkel emlékezhettünk vele együtt a közös szép emlékekre azon a szép verőfényes nyári napon, 2019. augusztus 22-én, amikor vele és Lázár Borikáékkal is beszélgethettem Budapesten.



Kedves Mónika! Köszönöm Neked mindannyiunk nevében a beszélgetést, az alábbi soraidat, a szorgalmas tanulásodat, kitartásodat, és a hűségedet is, hogy a pusztinai gyerekek javára fordítod a tudásodat. Mindig örömmel olvasunk rólatok, az ügyes tanítványaitokról, a sikereitekről a Pusztinai Magyar Oktatás oldalán és más híradásokban. Köszönjük a közös szép együttléteket, megható pillanatokat. Kívánunk Neked jó egészséget és sok sikert a munkád során, a gyerekek körében és egész életedben! Isten áldjon meg Téged és a Tieidet minden kegyelmével!


Albertné Révay Rita


Mátyás Mónika emlékező sorai segítőiről, a keresztszüleiről, majd néhány videó róla:


„Szerencsésnek tartom magam, mert nekem a jó Isten több segítő embert is rendelt. Az egyetemi éveim alatt Huszár Feri bácsi és kedves felesége, Rózsika néni, illetve Hanzi Levente és felesége Kati is rengeteget segítettek, rendszeresen meglátogattak Egerben, és anyagilag is támogattak már az első évtől, amikor Magyarországra kerültem, egészen az utolsó percig. Ők a szüleimhez is minden évben ellátogattak, amikor a csíksomlyói búcsúra jöttek. Hálás köszönettel tartozom nekik, nem tudom soha meghálálni a sok segítséget, amit Tőlük kaptam, csak kérni tudom a jó Istent, fizesse vissza nekik százszorosan s áldja meg Őket minden jóval. Igazából Feri bácsiék és Leventéék nem voltak hivatalosan keresztszüleim. 2007-ben, amikor én Magyarországra kerültem, ők megkerestek (ismertek a gimnáziumból, Gyimesfelsőlokról) s mondták, hogy szeretnének nekem segíteni, amíg Magyarországon tanulok. A nevetős képen Borika néniék barátai vannak, Mezőkövesdről.”


Borika néni - Misi bácsi


„Szerencsésnek tartom magam azért is, hogy Borika nénit és Misi bácsit is megismerhettem. Különösen jó lelkű emberek, hatalmas szívvel, akik nagy szeretettel fogadtak be otthonukba és mindig odafigyeltek arra, hogy jól érezzem magam náluk. Csodálatos fél évet tölthettem Mezőkövesden, mindig örömmel gondolok azokra a napokra, amiket ott töltöttem és mindig nagy izgalommal várom a találkozást velük, mert bár nagyon messze vagyunk egymástól, a kapcsolat köztünk megmaradt. Hálával és köszönettel tartozom Nekik a rengeteg szeretetért és törődésért, amit Tőlük kaptam.


Néhány videó-interjú Mónikával:


1) 2005-ös film a Kacsikai búcsúról, ahol a 14. percnél Mónika énekel és beszél is.


2) Néhány székesfehérvári riport Mónikával:


3) A Nyelv és Tudomány 2016-os cikke is érdekes, „Megmaradás Pusztinán” címmel, amelyben a tanárok nyilatkoznak a jövőről, (Mónika is), és ahol a keresztszülő-programról is szó esik (2016. május 25.).




bottom of page