top of page

Meghívó könyvbemutatóra

Iancu Laura szerkesztésében és az egyesületünk közreműködésével egy páratlanul érdekes könyv kerül bemutatásra márciusi klubdélutánunkon a szerző, Jankó Antalrészvételével, akit a tavalyi áprilisi klubdélutánunkon személyesen megismerhettünk. A könyv megvásárolható, és kérhető dedikálás is Laurától és Anti bácsitól.

Időpont: 2018. március 10, szombat – 14-16 h

Helyszín: Németvölgyi Általános Iskola

Címe: 1126 Budapest, Németvölgyi út 46.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A könyv ára: 2.800.-Ft.

Előrendelhető:

pakozdijudit@gmail.com v. levélben: KEMCSE 1126 Bp. Böszörményi út 20-22.



Jankó Antal: Apa és fia

(Csángómagyar paraszti önéletírások)

A kötet két élettörténetet tartalmaz, Jankó János (1901–1977) és fia, Jankó Antal (1936-) életútjának történetét. Mindkét írásmű szerzője Jankó Antal, aki a Moldvai Magyarfaluból származik. Családja, több tucat csángó családdal együtt, a második világháború idején egy jobb élet reményében elhatározta, hogy áttelepül Magyarországra. Útjuk először Bácskába, majd számtalan hányattatáson, tragikus kényszerköltözésen át a Baranya megyei Egyházaskozáron teljesedett ki. Az életrajzok minden olvasó számára tanulságosak és érdekfeszítőek, mert a 20. század történéseinek ezt az eddig homályban maradt részét, még senki nem örökítette meg, az eseményeket megszenvedő emberek példájából pedig ma is erő meríthető.

Az apa, Jankó János maga is megírta élete történetét, ám az azt tartalmazó füzetnek nyoma veszett, de a fia, aki sokszor olvasta, és emlékezetében megőrizte a történeteket, a kétezres évek elején hozzáfogott apja életrajzának „újraírásához” és saját élettörténetének a megörökítéséhez. Mindkét történet a saját emlékekre, valamint a szerzőt nevelő dajka későbbi elbeszéléseire támaszkodik.

Jankó Antal – a népi önéletírókhoz hasonlóan – tudatos céllal és közreadási szándékkal írta meg saját és édesapja életútját. Az írásmű fontos kordokumentumnak tekinthető, de ezen túl egyedisége abban rejlik, hogy a történelmi események leírása mellett egy anya és fia közti, egész életet meghatározó s bizonyos értelemben lebénító viszony, egy nem kívánt gyermek élettörténetét is feltárja.

A sajátos keletkezésű életrajzok a személyes történetek a múltunk, különösen az elszigeteltségre ítélt csángómagyarok sorsa iránt érdeklődőknek érdekfeszítő olvasmány, de a társadalomtörténet, életmódkutatás számára is értékes adatokkal szolgálhat.

A kötet a szerző és családjának korabeli fekete-fehér fotói zárják, kiegészítve és megerősítve a történet valódiságát.


Az Apa és fia című könyv kiadását  a Bethlen Gábor Alap  támogatta.



bottom of page