top of page

Keresztszülő-portré: Jolanda Willemse


Nagy tisztelet illeti Jolandát, elnökünket, hiszen a széleskörű karitatív munkája mellett ő is a kezdetektől segíti a moldvai magyarokat: először támogatóként, majd diószéni falugazdaként és szociális felelősként, később alelnöki majd elnöki pozícióban. Főleg a gyerekek táboroztatásáért, a színvonalas jótékonysági koncertek megszervezéséért és levezetéséért illeti őt köszönet, valamint a rengeteg karácsonyi csomag összegyűjtéséért és összeállításáért is, amit éveken át hűséggel és nagy anyagi áldozattal végez. Célja mindig az, hogy minden magyarul tanuló moldvai gyerek kapjon ajándékot Karácsonykor a tanáraikkal együtt.

Miért is jó keresztszülőnek lenni? - kérdeztem őt a klubdélutánunk előtt, 2019. május 11-én. „Ez egy nagyon tiszta és nemes ügy – válaszolta többek között Jolanda - , nem nagyon látványos tevékenység, hiszen csak 50 vagy 100 év múlva lesz meg az eredménye, ha akkor is lesz még magyar szó Moldvában.”



Ő maga ezt írta 2017. decemberében a „Naputánjáró”-hírlevelünkben: „Közel negyven éve tartó karitatív munkám ideje alatt mindig azt vallottam, hogy jótékonykodni csak csendben, szinte névtelenül szabad. Vigyázni kell, hogy segítő szándékunk a másikra nézve ne legyen sértő. Néha azért mégis beszélnünk kell róla, hogy mások is kövessék példánkat, és segítsenek azokon, akik kevésbé szerencsések, mint mi. … Sokat gondolkodtam azon is, mi az oka, hogy a moldvai gyermekek, amikor itt vannak a táborban vagy családoknál, teljesen másképpen viselkednek, mint a mi gyermekeink. Sokszor ér bennünket csalódás, amikor nem úgy reagálnak vagy élnek meg dolgokat, mint ahogy mi elvárnánk tőlük. Miért is? Attól hogy egy gyermek megtanul magyarul, attól még nem fog magyarul gondolkodni vagy viselkedni. Ez egy nagyon hosszú és lassú folyamat. Nekünk az a dolgunk, hogy amikor egy hétig itt vannak, szeressük, segítsük őket, hogy szép és maradandó emlékekkel térjenek vissza Magyarországról. Többre nem vagyunk sem hivatottak, sem képesek ilyen rövid idő alatt. Támogatjuk a magyar nyelv oktatását Moldvában, és próbáljuk megteremteni azt a pluszt, ami ösztönzi a gyerekeket arra, hogy tanuljanak. Ha ezt elfogadjuk, akkor nem érnek bennünket csalódások. Ha emellé még járul egykét nagyobb siker is, mint az egyetemistáink eredményei, azt nagy örömmel fogjuk megélni. A keresztszülőségben legfontosabb a személyes kapcsolat. Ezért fontosak a táborok, a családlátogatások, a csomagküldés és a levelezés. Tudom, hogy ez nem olyan egyszerű, de csak így látom értelmét a keresztszülő vállalásnak. Csodákat keresztszülőként nem tudunk tenni, de ha megvan a szeretet, a jó szándék s az akarat, akkor nincs okunk aggodalomra, s ez a gyönyörű kultúra biztosan fennmarad. ... A keresztszülő-mozgalom az egyik legtisztább és legszebb kezdeményezés, amivel találkoztam...”



Mindnyájunk nevében köszönjük azt a sok jót, amit életedben tettél, Jolanda! Kívánunk Neked jó egészséget, sok örömöt a családod körében, és további sikeres munkálkodást!


Albertné Révay Rita


A portré sorozat további részeit itt láthatják.

bottom of page