top of page

Keresztszülő-portrék segítője: Kiss Gábor

A keresztszülő-mozgalom 15 éve alatt sok segítőre találtunk a munkánk során, a kollégáink, a barátaink körében is. Az egyik legújabb segítőnk: volt kollégám, Kiss Gábor, aki 44 éven át az Országos Széchényi Könyvtár Mikrofilmtárának munkatársa volt, nekünk pedig értékes technikai segítséget nyújtott. A Keresztszülő-portrék vágását és végső formáját ő végezte, majd betanított bennünket is a vágás fortélyaiba. Nélküle nem tudtuk volna a keresztszülők videós üzenetét a világba eljuttatni.



Mindnyájunk nevében köszönetet mondtam neki 2019. július 19-én. Megkérdeztem tőle, hogy miért segített, a szabadidejét feláldozva? A válasza rövid és lényegbevágó volt: „Szívesen segítem a moldvai magyarokat. Örömmel tapasztaltam a keresztszülő-portrék vágása során, hogy nagyon sok önzetlen ember munkálkodik a moldvai magyarokért, ami manapság nagy ritkaság.” Ezt a ritka dicséretet is megköszönjük.



Talán ez is a magyarázata lehet annak, hogy miért is jó keresztszülőnek lenni? Az önzetlen szeretetért, amely viszonzásvárás nélküli, amely megérinti a környezetünkben élőket is. Már régóta tapasztalom, hogy a moldvai magyarok tisztelete és szeretete sok jó embert összehoz, összeköt. A munkánk egyik jutalma, hogy a továbbtanuló diákjainkkal a klubdélutánjainkon találkozhatunk és együtt örülhetünk a sikereiknek. Titkon én még azt is el tudom képzelni, hogy a háttérben munkálkodó Gáborral is találkozhattak véletlenül a diákok az Országos Széchényi Könyvtár folyosóin, amikor tavaly megtekintették a Corvina-kiállítást (Ld. a cikkünket is róla).



A diákokról ekkor készült a fotó. Azóta pedig a Corvina kiállítás anyaga on-line módon is megtekinthetővé vált, (amiről cikk is olvasható), köszönhetően a könyvtár digitalizáló munkatársainak.


A keresztszülők és a moldvai magyarok nevében is megköszönöm Gábor, ezúton is az önzetlen munkádat, a segítségedet. Közösen jót tehettünk Veled is a moldvai magyarok érdekében. További jó egészséget kívánok és sok boldogságot családod körében.


Albertné Révay Rita



AZ ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁRRÓL, PÁR KIADVÁNYÁRÓL, DIÓHÉJBAN:


Hazánk Nemzeti Könyvtárát gróf Széchényi Ferenc alapította 1802-ben. A vezetéknevét két ékezettel írta, (eltérően a fiától, Széchenyi Istvántól), ezért a könyvtár nevében is így szerepel: SZÉCHÉNYI! Érdemes erről tudni és megőrizni az alapító iránti tiszteletből.


Erről bővebben olvashatunk a könyvtár honlapján és FB-oldalán


Oszk küldetéséről itt


Alapítónkról itt és itt


Digitalizált dokumentumokról itt tájékozódhatnak


Kiadványokról bővebben itt olvashatnak


Hunyadi Mátyás Corvina Könyvtáráról szóló videó


Corvina-kiállítás anyaga



YouTube-on - magyar népmesék (Kecskemetfilm Kids)


PÁR SZEMÉLYES GONDOLAT AZ OSZK-RÓL:

Életem első és egyetlen munkahelye volt. Megtisztelő és felemelő érzés, hogy a nemzeti emlékezet megőrzésének a munkatársa lehettem én is, a nagy elődök és kortársak sorában. Éppen 35 évvel ezelőtt, 1985-ben költöztünk fel a Budai Várba, a gyűjtemény jelentőségét megillető helyre. Kívánom a mostani munkatársaknak és a döntéshozóknak is, hogy ezt az egyedülálló nemzeti kincset őrizzék meg a jövő nemzedékek számára is, örömmel és jó egészségben.


bottom of page