top of page

Keresztszülők emlékezete – KEMCSE-klub 2009

Különleges kordokumentum került elő a keresztszülők megörökítéséről, a kezdeti időkből! A 15 év alatt egyetlen film készült rólunk: 2009 február 14-én, a Háló Központban megtartott egyik klubdélutánunkon, a meghívott előadóink, Petrás Mária és Kóka Rozália engedélyével, Nagy Zoltán, keresztszülő-társunk jóvoltából. Zoli egy régi kazettás felvevőgéppel készítette annak idején a közel kétórás felvételt az eseményekről. Ebből egy rövidített, 20 perces összeállítást mutattunk be 2020. szeptember 12-én a klubdélutánunk-közgyűlésünk keretében, megemlékezésül, amelyet közzéteszünk most a honlapunkon is a filmen szereplők és a jelenlévők hozzájárulásával, hogy azok is láthassák, akik nem tudtak eljönni a vetítésre. A technikai hibákért elnézést kérünk: amatőrök voltunk, vagyunk, maradunk. Csak a szeretet hajt bennünket, amely a lehetetlennek látszó helyzetekben is megsegít bennünket. Talán a kisfilm, remélhetően, közös örömünkre szolgál így is.




Megható újból látni a nagyszerű előadás részleteit a művészektől: Kóka Rozika ízes szép szavakkal mondott meséit, a népi gyógyítást és Petrás Marika gyönyörű énekeit. Különösen Marika köszönő szavai esnek jól a film végén a keresztszülők minden támogatásáért. Eszembe jutott ez a gyöngybetűs karácsonyi üdvözlete is a Naputánjáró 2012. januári számában, valamint a nekünk írott régebbi levelében írottak is, amely talán most is érvényes mindenki számára, aki csak egy kicsit is segítette/segíti a keresztszülő-mozgalom céljait a moldvai magyarok érdekében:


„… A csángómagyarok felemelkedésében reménykedő őseink nevében is köszönöm minden szintű fáradozásukat és testvéri szeretetüket. Isten áldja Önöket!”



Hála és köszönet Marikának ezen soraiért és mindenért, ezúton is! Nekünk, „régieknek”, jólesik látni és hallani mindezt, de talán az „újabbaknak” is. Milyen fiatalok voltunk, hát még a gyerekeink! Az alapító-tagok közül sokan még ma is járnak a klubdélutánjainkra: Almássyné Vali, Héjj Csaba és mások, néha László Katika is. Látható a filmen akkori elnökünk, Hegedűs Dóra és alelnökünk, Gyöngyössy Lajos (a KEMCSE megálmodója és megvalósítója) is, valamint Lázárné Borika is (a falugazdák összekötője, maga is külsőrekecsini falugazda) a férjével, Misivel, Tündik Tamás (keresztszülő és a Gyepük Népe Alapítvány elnöke), Prekrit Judit (állandó fotós-keresztszülőtársunk), Albert Zoltán (alapító tag a családjával) , Dr.Bordács Zsóka és még sokan mások. Fájó, hogy a 2009-es film képkockáin láthatók közül páran már nincsenek az élők sorában, de emlékeinkben velünk élnek továbbra is: Dr. Pongrácz Endre (Zsóka férje, magyafalusi keresztszülő volt), Erdélyi Józsefné Katika (Kostelek falugazdája volt), Vékony Márti (elnökségi tag volt éveken át), és Bagyinszki János (többszörös keresztapa), akinek a feleségével, Anikával készült tavaly tavasszal az első Keresztszülő-portré, valamint Forgács János, akivel még sikerült egy évvel ezelőtt, nem sokkal a halála előtt a Keresztszülő-portréját elkészítenünk... A kis fiatal Orbán Borika énekelt nekünk a felvételen, ahogyan éveken át mindig a klubdélutánunk előtt, akiből azóta nagyszerű énekesnő lett… Mennyi emlék!



A kisfilmet most megtekintettük a Hegyvidék Kulturális Szalonban, szájmaszkban, a pandémia terjedését gátló előírásoknak megfelelően. Jelen voltak páran a filmen szereplők közül, alapító és elnökségi tagokkal és pár új keresztszülővel együtt. Mi képviseltük mindazokat, akik még a világjárvány idején is fontosnak tartják a keresztszülő-mozgalom eredeti célkitűzéseit és az eljövendő lehetőségeit a további önkéntes munkavégzésre. A „Hűség-kép” elkészítésére összeálltunk a film végén, szájmaszkban és anélkül. Velünk voltak az egyetemistáink is, közülük Annamari készítette a felvételeket. Összetartozunk! Az emberi kapcsolatok a legfontosabbak!


A közös emlékek öröme és ennek a pár képkockának a megtekintése alapján is megerősödik bennem az a meggyőződés, hogy érdemes keresztszülőnek lenni, bármi nehézség is adódik a szeretettel végzett munkánk során! Életkortól, vallástól, hivatástól és nézetektől függetlenül lehet együtt segítenünk a moldvai csángómagyarokat, a keresztgyerekeinket, a magunk eszközeivel, az adás, az összetartozás és az egység megélésének örömével, önzetlenül és viszonzásvárás nélkül, ahogyan az Alapszabályunkban és a honlapunkon lévő hitvallásunkban is megfogalmaztuk!


Jót tenni, együtt, jó! Várunk másokat is a sorainkba!



Albertné Révay Rita


bottom of page